Οι Αμερικανοί φοβούνται πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές

Κορονοϊός στις ΗΠΑ
Κορονοϊός στις ΗΠΑ AP

Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, ενώ μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως ο νέος κορονοϊός θα μολύνει τους ίδιους ή κάποιον γνωστό τους.

Οι Αμερικανοί πολίτες, στην πλειονότητά τους, ανησυχούν ότι το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα με την άρση των μέτρων καραντίνας θα είναι πολύ βαρύ σε ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του ABC News, το 64% θεωρεί ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας «δεν αξίζει τον κόπο γιατί θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές», την ώρα που η ασθένεια Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

ADVERTISING

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών (92%), οι μειονότητες (84%) και οι γυναίκες (72%). Σχεδόν οκτώ στους δέκα (77%) φοβούνται ότι ο νέος κορονοϊός θα μολύνει τους ίδιους ή κάποιον γνωστό τους.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 6-7 Μαΐου σε δείγμα 532 ενηλίκων και το περιθώριο σφάλματος ανέρχεται στις 4,9 μονάδες.

Λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, πολλές Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι χαλαρώνουν τα μέτρα και θα ξαναρχίσουν τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και καταστημάτων, με τη στήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν λέω ότι όλα είναι τέλεια (…) Θα πληγούν κάποιοι σκληρά; Ναι. Αλλά πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα μας και πρέπει να το κάνουμε σύντομα», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισκεπτόμενος ένα εργοστάσιο κατασκευής προστατευτικών μασκών στην Αριζόνα.

Ο Τραμπ βασιζόταν στην ισχυρή οικονομία για να επιδιώξει την επανεκλογή του, τον Νοέμβριο. Όμως ο νέος κορονοϊός έχει βυθίσει τη χώρα σε μια ιστορική κρίση, με την ανεργία να φτάνει το 14,7%. Ο ίδιος επικρίνεται για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των Αμερικανών διαφωνούν με τους χειρισμούς του ενώ το 42% τους εγκρίνουν.

Όσον αφορά το πιθανό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε ότι δεν σκέφτεται να εμβολιαστεί, όταν βρεθεί, ακόμη και αν αποδειχθεί «ακίνδυνο και αποτελεσματικό».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Κορονοϊός, Covid-19, Τραμπ
SHARE:

24Media Network