Ανησυχία ΠΟΥ για το “τσουνάμι κρουσμάτων” από τις παραλλαγές του κορονοϊού

Ανησυχία ΠΟΥ για το “τσουνάμι κρουσμάτων” από τις παραλλαγές του κορονοϊού
Άνθρωποι περπατούν στο Σύνταγμα εν μέσω πανδημίας AP

Η ταυτόχρονη κυκλοφορία των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, όπως υπογραμμίζει και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η ταυτόχρονη κυκλοφορία των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού προκαλεί ένα «τσουνάμι κρουσμάτων», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Η Δέλτα και η Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους», είπε ο Τέντρος.

«Ανησυχώ πολύ που η Όμικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων».

Ο Τέντρος επανέλαβε την έκκλησή του οι χώρες να μοιράζονται τα εμβόλια πιο ισότιμα και προειδοποίησε ότι η έμφαση που δίνεται στις αναμνηστικές δόσεις στις πλουσιότερες χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει στα φτωχότερα κράτη ελλείψεις στα εμβόλια.

Τόνισε ότι ο ΠΟΥ πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου κάθε χώρα να πετύχει τον στόχο του 70% της εμβολιαστικής κάλυψης έως τα μέσα του 2022, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μπει ένα τέλος στην οξεία φάση της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πρωτοχρονιά θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη επέτειο από τότε που η Κίνα προειδοποίησε τον ΠΟΥ για 27 κρούσματα «ιογενούς πνευμονίας» άγνωστης προέλευσης στην πόλη Ουχάν.

Περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η οξεία φάση της πανδημίας ίσως τελειώσει το 2022

Η οξεία φάση της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να τελειώσει το 2022, όμως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί, προειδοποίησε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, που γίνεται διαδικτυακά από τη Γενεύη, ο Ράιαν είπε επίσης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού εξαπλωθεί ευρέως η παραλλαγή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα