“Ανοιχτή” σε παράταση του Brexit η ΕΕ – Περιμένει την επιστολή Τζόνσον

“Ανοιχτή” σε παράταση του Brexit η ΕΕ – Περιμένει την επιστολή Τζόνσον
Εικόνα από σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες AP

Στα χέρια του Βρετανού πρωθυπουργού βρίσκεται η "καυτή πατάτα" του Brexit, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν να τους στείλει την επιστολή για παράταση της ημερομηνίας εξόδου. Η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα γίνει από την ΕΕ, τόνισαν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να δώσει παράταση στο Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, αν λάβει από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετική επιστολή, ανέφεραν το απόγευμα του Σαββάτου ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, τονίζοντας ωστόσο ότι η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα γίνει από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του βρετανικού κοινοβουλίου ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει την νομική υποχρέωση να ζητήσει παράταση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε διευκρινίσεις από την Downing Street.

“H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την αποκαλούμενη τροπολογία Λέτουιν, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν ψηφίστηκε σήμερα”. Επαφίεται στην βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει σχετικά με τα επόμενα βήματα το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Μιλώντας στη βουλή, ο Τζόνσον ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να προσφέρει μια περαιτέρω παράταση και ότι δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο. Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ όμως, επισήμαναν ότι κατά τη διάρκεια της προ ημερών συνόδου κορυφής έγινε σαφές ότι “θα έδιναν παράταση. Ακόμα και ο Μακρόν δεν πρότεινε κάτι διαφορετικό”, σημειώνει ο Guardian, επικαλούμενος πηγή.

Μετά τις εξελίξεις στη Βρετανία, το πρωί της Κυριακής θα έχουν συνάντηση οι εκπρόσωποι των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για να συζητήσουν το θέμα. Σε περίπτωση που ο Τζόνσον έχει στείλει την επιστολή, τότε η πιο πιθανή νέα ημερομηνία για το Brexit είναι η 30η Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version