Άνοιγμα ή νέο κλείσιμο; Η Ευρώπη ξανανοίγει μαγαζιά, η Κορέα σε νέο lockdown

Άνοιγμα ή νέο κλείσιμο; Η Ευρώπη ξανανοίγει μαγαζιά, η Κορέα σε νέο lockdown
Κόσμος στο μετρό του Παρισιού AP Photo/Francois Mori

Το πρωινό της Δευτέρας ήταν διαφορετικό σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις που έβαλαν και πάλι σε τροχιά την οικονομία τους. Ανησυχία μήπως γίνει της (νότιας) Κορέας.

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις η Δευτέρα 11η Μαΐου ήταν μια διαφορετική ημέρα, σε σχέση με τα όσα είχαμε συνηθίσει το τελευταίο δίμηνο. Πολλά καταστήματα άνοιξαν, ο κόσμος ξαναβγήκε στους δρόμους, ωστόσο πολλά απ’ όσα έγιναν έκαναν τους ειδικούς να φοβούνται ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Στη Γαλλία, οι πολίτες σταμάτησαν να συμπληρώνουν ειδικά έντυπα για τη μετακίνησή τους και βγήκαν πάλι έξω, με το μετρό του Παρισιού, ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας, να γεμίζει από κόσμο.

Παράλληλα, τα κέντρα αισθητικής στη Γαλλία σχεδιάζουν να βάλουν ένα ποσό συμμετοχής για κάθε πελάτη που μπαίνει και προμηθεύεται μάσκα και γάντια από το κατάστημα, καθώς σχεδόν κανείς δεν είχε δικιά του. “Ο χώρος θα αλλάξει εντελώς. Πλέον δε θα έρχονται εδώ οι πελάτες για να χαλαρώσουν, αλλά μόνο από ανάγκη”, είπε στο Associated Press η Ορελί Μπολίνι, ιδιοκτήτρια κέντρου αισθητικής στο Παρίσι.

Κόσμος σε σειρά στο Παρίσι AP Photo/Christophe Ena

Αντίστοιχο ήταν το σκηνικό και στην πληγωμένη από τον κορονοϊό Ισπανία, η οποία άρχισε κι αυτή σιγά σιγά να ανοίγει μικρά μαγαζιά. Στη Γερμανία από την άλλη, άνοιξαν τα γυμναστήρια, με την κυβέρνηση ωστόσο να επισημαίνει πως σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, θα γίνουν και πάλι πίσω βήματα, με νέο κλείσιμο επιχειρήσεων.

Στην Μεγάλη Βρετανία τώρα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη μιας και από τη μία η κυβέρνηση άλλαξε το σλόγκαν της από το ‘’μένουμε σπίτι’’ σε ‘’μένουμε ασφαλείς’’ στην Αγγλία, ενώ σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία παρέμεινε το παλιό σλόγκαν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, υπάρχει αισιοδοξία για την έκβαση του ιού, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο μέχρι και για ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θυμίζουμε ότι η Αμερική μετράει περίπου 1.300.000 κρούσματα και κοντά στους 80.000 θανάτους από κορονοϊό.

Στη Νότια Κορέα τέλος, όπου ένας πελάτης σε ένα νυχτερινό μαγαζί που άνοιξε κόλλησε 85 άλλους ανθρώπους, η κυβέρνηση πήρε νέα μέτρα. Το άνοιγμα των σχολείων που ήταν να γίνει αυτή την εβδομάδα, καθυστέρησε, ενώ ξαναέκλεισαν μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά που είχαν ανοίξει με μέτρα προστασίας. Πλέον οι αρχές προσπαθούν να ιχνηλατήσουν όλους όσους επισκέφτηκαν το κέντρο της Σεούλ, κυρίως νέους, μέσω των συναλλαγών που έκαναν με πιστωτική κάρτα, αλλά και χρήση καμερών ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα