Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα – Στην τελική φάση για τη χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα – Στην τελική φάση για τη χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ
Τραυματίες και εκτοπισμένοι στη Γάζα AP Photo Abed Khaled

Πιο υπαρκτός από ποτέ είναι πλέον ο κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Δραματικές εκκλήσεις για τους τραυματίες στα νοσοκομεία. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται πλέον στην 13η ημέρα, με την κατάσταση -σε ό,τι αφορά τον άμαχο πληθυσμό- να μην παρουσιάζει την παραμικρή βελτίωση.

Από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης υπήρξαν προειδοποιήσεις για το μέγεθος της καταστροφής της Γάζας, σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Την κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει το “μπλόκο” του Ισραήλ σε νερό, τρόφιμα και ρεύμα.

Οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκαν σημαντικά, κάτι που έλαβαν υπόψιν ΗΠΑ και Αίγυπτος, με τους ηγέτες των δύο χωρών να συμφωνούν για συνεργασία, προκειμένου να επισπεύσουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δραματική, με τη φονική επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι δραματικές προβλέψεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παλαιστίνη, που περιγράφουν τις σκηνές που εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία.

“Κάποιοι έμειναν και συνέχισαν να εργάζονται παρά τους κινδύνους. Βρισκόμαστε σε επαφή με ορισμένους συναδέλφους μας που υποστηρίζουν τις ομάδες του Υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερα στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, όπου παρείχαμε φροντίδα σε εγκαυματίες για χρόνια. Σήμερα, το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους κατοίκους της Γάζας: βομβαρδίζονται συνεχώς τις τελευταίες 10 ημέρες. Οι συνάδελφοί μας μας λένε ότι πολλοί γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, έχουν πεθάνει από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης”, μαρτυρά η Guillemette Thomas, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παλαιστίνη.

Χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας την επαναλειτουργία των νοσοκομείων. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διασφαλιστούν τακτικές εκεχειρίες για να μπορούν να περάσουν μαζικά στη Γάζα φάρμακα και καύσιμα. Αν ξεμείνουμε από αναισθητικά φάρμακα, οι χειρουργοί θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις επεμβάσεις.

Οι ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια. Χρειάζονται πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση, καθώς και βασική υγειονομική περίθαλψη, πριν η υγεία τους επιδεινωθεί δραματικά.

Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ επιδεικνύει την ετοιμότητα των δυνάμεών του για την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, στις οποίες προετοίμαζε τους στρατιώτες του ότι θα δουν εκ των έσω τη Γάζα.

Επιπλέον, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι έτοιμοι καθώς η εντολή για την χερσαία επιχείρηση πλησιάζει. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέλαβε ξανά την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

Τα παραπάνω φαίνεται πως έρχονται να επιβεβαιώσουν οι δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου στο ABC News, στις οποίες ανέφερε χαρακτηριστικά για τον στρατό ότι “έχει λάβει το ‘πράσινο φως’ για να εισέλθει στη Γάζα, όποτε αυτός είναι έτοιμος”.

Εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο

Την ίδια ώρα, ο αναβρασμός για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή καλά κρατεί. Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ χιλιάδες ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο.

Στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, μερικοί κάθονται στο πάτωμα, ενώ άλλοι κρατούν πανό που γράφουν “Οι Εβραίοι ζητούν κατάπαυση του πυρός τώρα”.

Στην Κωνσταντινούπολη η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, όταν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του κι αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν. Αντίστοιχα και στις διαδηλώσεις στην Ιορδανία, όπου πραγματοποιήθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα