Οργή της Δύσης για το διάγγελμα Πούτιν – “Κατάφορη παράβαση του Διεθνούς Δικαίου”

Οργή της Δύσης για το διάγγελμα Πούτιν – “Κατάφορη παράβαση του Διεθνούς Δικαίου”
Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία AP

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η κίνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση της αυτονομίας του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ. Σκληρές κυρώσεις ετοιμάζουν ΗΠΑ και ΕΕ

Την αντίδρασή της στην αναγνώριση των “λαϊκών δημοκρατιών” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία ως ξεχωριστές οντότητες μετά το διάγγελμα του Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζει η Δύση.

ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία διαμηνύουν ότι η απόφαση Πούτιν “δεν θα μείνει αναπάντητη”

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν πως πρέπει να απαντήσουν στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, δήλωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Aπέφυγε να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει η Δύση στη Ρωσία. Διευκρίνισε ότι ο κ. Σολτς είχε συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μη χαλαρώσουν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε «τα γεγονότα των τελευταίων ωρών» με τον Τζο Μπάιντεν και ξεκινά συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας. Παράλληλα, είπε ότι σχεδιάζει να έχει συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι κυρώσεις που θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια δήλωση με την οποία επέπληξε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας από τη Ρωσία για τα δύο ανατολικά ουκρανικά εδάφη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη ανέφερε στη δήλωση ότι ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς ή από το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ.

Το εκτελεστικό διάταγμα θα επιτρέψει επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά «οποιουδήποτε ατόμου που είναι αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας».

«Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας», ανέφερε η Ψάκη στη δήλωση.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα είναι επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζουμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία».

Μπόρις Τζόνσον: Κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο ουκρανικές δημοκρατίες ήταν «προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε επίσης την παραπάνω κίνηση ως «κακό οιωνό» και «σκοτεινό σημάδι» ότι τα πράγματα κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας «ισχυρών» κυρώσεων και της συνέχισης της «οχύρωσης» της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

«Λίγες χώρες έχουν δώσει στην Ουκρανία τα αμυντικά όπλα που έχει δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο» συνέχισε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα σκεφτεί τι άλλο μπορεί να κάνει για να στηρίξει την Ουκρανία σ’ αυτή την «πολύ σκοτεινή και δύσκολη στιγμή».

ΕΕ: Κυρώσεις για όσους εμπλακούν στην αναγνώριση

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στην αναγνώριση των αποσχισμένων περιοχών της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» αποτελεί η αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία αναφέρει με τουίτ της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, σημειώνει: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Λίγο πριν το διάγγελμα Πούτιν, η ΕΕ διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, όπως τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ.

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα