Απεβίωσε στα 92 της χρόνια η μακροβιότερη δημοσιογράφος - θρύλος του Λευκού Οίκου

Απεβίωσε στα 92 της χρόνια η μακροβιότερη δημοσιογράφος - θρύλος του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε την Έλεν Τόμας τη μακροβιότερη δημοσιογράφο του Λευκού Οίκου που πέθανε σε ηλικία 92 ετών μια "πραγματική πρωτοπόρο" (Pics + Vid)

Η Έλεν Τόμας η μακροβιότερη δημοσιογράφος που κάλυψε το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου, πέθανε σε ηλικία 92 ετών μετά από πολύμηνη ασθένεια.

Η γυναίκα που εντάχθηκε στο ανδροκρατούμενο χώρο του τύπου εντός του Λευκού Οίκου το 1961 και άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες δημοσιογράφους, είδε την καριέρα της να τερματίζεται "απότομα", αν και σε προχωρημένη ηλικία, μετά από ένα αμφιλεγόμενο σχόλιο που έκανε εντός του Λευκού Οίκου.

Η δημοσιογράφος των 10 Αμερικανών προέδρων

Η Τόμας, κόρη Λιβανέζων μεταναστών, κάλυψε δημοσιογραφικά τη θητεία 10 Αμερικανών προέδρων επί 49 χρόνια, από τον Τζον Φ. Κένεντι, έως και τον τωρινό ένοικο του Λευκού Οίκου Μπαράκ Ομπάμα.

Η ίδια κάλυψε δημοσιογραφικά τα θέματα της αμερικανικής προεδρίας, αρχικά ως ρεπόρτερ για το United Press International και στη συνέχεια ως αρθρογράφος για την εφημερίδα Hearst.

Πάντα καθόταν στην πρώτη σειρά κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων τύπου στο Λευκό Οίκο και ήταν γνωστή για τις ευθείες και σκληρές ερωτήσεις που απηύθυνε στα αμερικανικά κυβερνητικά στελέχη, ανεξάρτητα αν την προεδρία κατείχαν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι.

Έκλεινε πάντα τις ενημερώσεις με το χαρακτηριστικό της, "Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε".

"Πρωτοπόρος στη δημοσιογραφία"

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε την Τόμας μια "πραγματική πρωτοπόρο" που ξεπέρασε τα εμπόδια υπέρ των νέων γενιών των γυναικών στη δημοσιογραφία. 

"Αυτό που έκανε η Έλεν, η πρύτανης του δημοσιογραφικού σώματος στον Λευκό Οίκο, δεν ήταν μόνο ο χρονικός ορίζοντας της θητείας της, αλλά η πεποίθησή της ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί καλύτερα, όταν ζητάμε με σκληρές ερωτήσεις από τους ηγέτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λογοδοτήσουν", ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η Τόμας ενώ συμμετείχε σε μια αμερικανικο-εβραϊκή γιορτή το Μάιο του 2010 στο Λευκό Οίκο, βιντεοσκοπήθηκε την ώρα που έλεγε ότι οι Ισραηλινοί, " να τσακιστούν, να φύγουν από την Παλαιστίνη"*(Στο σημείο αυτό είχαμε παραθέσει λανθασμένη μετάφραση των λεγομένων της. Ζητάμε συγγνώμη για το λάθος μας).

Το σχόλιο της, προκάλεσε την έντονη επίπληξη από το Λευκό Οίκο, αλλά και των εβραϊκών οργανώσεων, με αποτέλεσμα η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν να ανακοινώσει απότομα την απομάκρυνσή της. Η Τόμας τότε είχε πει ότι λυπάται βαθύτατα για το σχόλιο της.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network