Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν μπορεί να κλείσει το Κυπριακό

default image

"Ουδέποτε πίστεψα ότι θα φτάσουμε στο τέλος, γιατί οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τις, επί ελβετικού εδάφους, διαπραγματεύσεις

Την απαισιοδοξία του για λύση στο Κυπριακό, ενόψει των συνομιλιών που ξεκινούν στην Ελβετία, από τη Δευτέρα, εξέφρασε, ερωτώμενος από δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος.

«Μπορώ να πω, ότι ουδέποτε πίστεψα ότι θα φτάσουμε στο τέλος. Γιατί οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα, όταν χωρίς ντροπή ομιλούν για τις «πραγματικότητες» που υπάρχουν στην Κύπρο και οι πραγματικότητες είναι τα σπίτια και οι περιουσίες των προσφύγων μας, που οι Τούρκοι τα πήραν, δια της δυνάμεως των όπλων και λένε ότι είναι δικά τους».

«Δεν μπορεί να κλείσει το Κυπριακό, εάν δεν επιστραφούν εδάφη, σπίτια, περιουσίες. Είναι δικά μας, τα διεκδικούμε και θα τα διεκδικούμε και οφείλουν να προσγειωθούν, ιδίως η ‘Αγκυρα» συνέχισε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε : «Αποτελούν το 18% του κυπριακού πληθυσμού και να μην επιμένουν ότι θα πάρουν έδαφος 29% που είχε το σχέδιο Ανάν, ή να πάρουν το 60% των ακτογραμμών».

«Και δεν πιστεύω ότι πρέπει να τους επιτρέψουμε να υλοποιήσουν όλους τους στόχους τους» είπε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας και των εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας «από το 1954» ήταν «να κάνουν διχοτόμηση».

«Λύση, εγώ δε βλέπω, γιατί, όπως είπα, οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα. Ε, δεν πρόκειται να τους δώσουμε τα πάντα!» είπε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε επίσης την απορία του γιατί επιλέχθηκε να γίνουν οι συνομιλίες στην Ελβετία και όχι στην Κύπρο, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλοί χώροι στην Κύπρο, όπου θα μπορούσαν να διεξαχθούν» και πρόσθεσε: «Εύχομαι να μην παρεμβαίνουν διάφοροι φορείς, κράτη και να τους αφήσουν ήσυχους να δουν στη λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα».

Νωρίτερα, στην ομιλία του, σε επιστημονικό συνέδριο, με θέμα τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν της πόλης, αναφέρθηκε, ως δυστυχές ορόσημο, στο έτος 1430 και στην κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους «Οθωμανούς Τούρκους».

«Είναι ο ίδιος λαός ο οποίος μέχρι και σήμερα συνεχίζει την ίδια τακτική. Να καταπατεί τα εδάφη των γειτόνων του, διεκδικώντας τα, σαν να ήταν δικά του» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσόστομος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα