Αρμενία: Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Αρμενία: Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού
Αρμένιοι διαδηλωτές AP

Οπαδοί της αντιπολίτευσης κατασκήνωσαν στην πλατεία της Δημοκρατίας ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιά.

Εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης έστησαν σκηνές έξω από το κτίριο της αρμενικής κυβέρνησης στο κέντρο της πρωτεύουσας Γερεβάν, κλιμακώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την καμπάνια τους κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν εκεί όλη την νύχτα.

«Ήδη έχουμε στήσει σκηνές και προτιθέμεθα να μείνουμε τόσο όσο χρειάζεται, ακόμη και να διανυκτερεύσουμε. Ο Πασινιάν πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ντασνακτσουτιούν» Ισχάν Σαγκατελιάν.

Ο Σαγκατελιάν είπε επίσης ότι η αντιπολίτευση καλεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που εκπροσωπείται από το κόμμα «Το βήμα μου» σε συνάντηση για να συζητήσουν τρόπους εξόδου από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Πασινιάν να παραιτηθεί καθώς θεωρούν ότι δεν χειρίσθηκε σωστά την διάρκειας έξι εβδομάδων αιματηρή σύγκρουση που έλαβε χώρα στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις γύρω περιοχές, και η οποία έληξε με μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Ρωσίας και με μεγάλα εδαφικά οφέλη για το Αζερμπαϊτζάν.

Το Σάββατο χιλιάδες Αρμένιοι πραγματοποίησαν πορεία της οποίας ηγείτο ο Πασινιάν προς το στρατιωτικό κοιμητήριο Γιεραμπλούρ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες που έλαβαν χώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αν και οι υποστηρικτές του γέμισαν ασφυκτικά το νεκροταφείο, πλάνα που μετέδωσε η αρμενική τηλεόραση έδειξαν επικριτές του Πασινιάν να φωνάζουν «ο Νικόλ είναι προδότης!» καθώς περνούσε με τη συνοδεία του κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τις κινητοποιήσεις και τις μαζικές απεργίες που ξεκίνησαν σήμερα, είχε ανακοινώσει χθες το «Κίνημα για την σωτηρία της Πατρίδας». Η αντιπολίτευση θεωρεί επίσης ότι η συμφωνία για τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την οποία υπέγραψε ο Πασινιάν στις 9 Νοεμβρίου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συνιστά στην ουσία παράδοση. Οι αντίπαλοι του Αρμένιου πρωθυπουργού τον θεωρούν επίσης υπεύθυνο για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης που επικρατεί στην χώρα ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν πρότεινε να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές και έως την διεξαγωγή τους την διακυβέρνηση της χώρας να αναλάβει κυβέρνηση εθνικής ομοψυχίας.

Ο ίδιος ο Νικόλ Πασινιάν που ανέλαβε την εξουσία μετά μια ειρηνική επανάσταση τον Μάιο του 2018, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι η οποιαδήποτε αλλαγή κυβέρνησης πρέπει να γίνει μέσω των εκλογών. Παράλληλα όμως μερικοί υποστηρικτές του Αρμένιου πρωθυπουργού έχουν δηλώσει ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα