Άρση πατέντας εμβολίων: “Ηχηρό” νάιν από την Μέρκελ

Άρση πατέντας εμβολίων: “Ηχηρό” νάιν από την Μέρκελ
Ο Τζο Μπάιντεν και η Άνγκελα Μέρκελ AP

Η Αγγελα Μέρκελ δεν συμφωνεί με την άρση των πατεντών στα εμβόλια του κορονοϊού γιατί θεωρεί ότι αυτή η κίνηση θα προκαλέσει δυσλειτουργία στην παραγωγή.

Δεν πέρασαν καν 24 ώρες από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να στηρίξει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορονοϊού και έφτασε το πρώτο ηχηρό όχι.

Αυτό όμως δεν ήρθε ούτε από την πλευρά της Ρωσίας ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (συνολικά) αλλά από τη Γερμανία. Και μάλιστα από την Αγγελα Μέρκελ.

Η γερμανίδα Καγκελάριος μέσω εκπροσώπου της ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της άρσης θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στην παραγωγή των εμβολίων και ως εκ τούτου δεν προκρίνεται από τη γερμανική πλευρά.

Τι είχε προηγηθεί; Εκτός από το ναι της κυβέρνησης Μπάιντεν, η συγκατάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και η πρόθεση από τη (Γερμανίδα) επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν το θέμα τουλάχιστον να συζητηθεί.

Επίσης,η είδηση για το όχι της κυρίας Μέρκελ ενίσχυσαν τις μετοχές στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ οι οποίες μετά τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη είχαν σημειώσει πτώση. Ισως το γεγονός αυτό να παίζει το ρόλο του.

Την άρση της πατέντας των εμβολίων την έχουν αξιώσει εδώ και μήνες χώρες όπως η Ινδία και η Νότιος Αφρική στις οποίες ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς. Πιθανή άρση θα διευκόλυνε την παραγωγή και τη διάθεση αλλά θα προκαλούσε απώλεια κερδών στους μεγάλους “παίκτες” της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

Όχι και από την BioNTech

Η γερμανική εταιρεία BioNTech εκτιμά ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19 δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που περιορίζει την παραγωγή και τον εφοδιασμό των χωρών με το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η ίδια σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε το εργαστήριο στο Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για να επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των δόσεων σε όλον τον κόσμο.

Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επισήμανε.

Εξάλλου, η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζεται σε συνεργασία της BioNTech με την Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό», εξήγησε η εταιρεία. Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version