Αυστρία: Το θέμα των προσφύγων και του ασύλου απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις

Αυστρία: Το θέμα των προσφύγων και του ασύλου απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις

Προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επιτάχυνση των διαδικασιών και ενίσχυση των επαναπροωθήσεων, ζητά ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ

Την ανάγκη να βρεθούν στο θέμα των προσφύγων και του ασύλου ευρωπαϊκές λύσεις, με προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιτάχυνση των διαδικασιών και με ενίσχυση των επαναπροωθήσεων εκείνων οι οποίοι δεν δικαιούνται χορήγησης ασύλου, τονίζει ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας, Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ σε αποψινές δηλώσεις του στη Βιέννη.

"Για να μπορούμε να παρέχουμε προστασία που χρειάζονται, στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε φυγή λόγω πολέμου και διώξεων, πρέπει να επεξεργασθούμε ευρωπαϊκές λύσεις, με λειτουργικά Hotspots, με μία δίκαιη κατανομή σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ και με ανάλογες επαναπροωθήσεις οικονομικών μεταναστών", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Καγκελαρίας υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξουν εθνικές και ευρωπαϊκές απαντήσεις, για τις οποίες εργάζονται, εδώ και εβδομάδες αλλά και μήνες, η Αυστρία με τη Γερμανία και με άλλες "πρόθυμες" χώρες, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ειδικών.

Κατά την άποψή του, πρέπει να λαμβάνονται ταχύτερα αποφάσεις ως προς το αν κάποιος στην Ευρώπη - "άρα και στην Αυστρία" - δικαιούται ασύλου ή ως προς το αν δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσει την χορήγηση ασύλου.

Εξίσου αναγκαία είναι, όπως σημειώνει, μία σωστή προστασία των εξωτερικών συνόρων με λειτουργικά Hotspots, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για άσυλο, όπως επίσης αναγκαίες είναι οι ταχύτερες διαδικασίες στις χώρες-μέλη και η συνεπής επαναπροώθηση των προσώπων στα οποία δεν χορηγείται άσυλο.

Ο ίδιος εκτιμά πως οι πρόνοιες αυτές θα οδηγήσουν σε μία μείωση στον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται για χορήγηση ασύλου και σε μία μείωση του αριθμού των προσφύγων, ενώ, ως εκ τούτου, θα οδηγήσουν και στο "να μπορεί να συνεχίσει να βιώνεται το δικαίωμα του ασύλου".

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Καγκελαρίας, για τέτοιες λύσεις η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται σε όλα τα επίπεδα και στην ίδια τη χώρα θα βρει από κοινού με τους τοπικούς κυβερνήτες των αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, δυνατότητες για την διαμονή των ανθρώπων που θα έρχονται στην Αυστρία και θα έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου λόγω πολέμου και διώξεων.

Πηγη: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μετανάστες
SHARE: