Αυστρία: Βρέθηκαν προϊόντα αυγών μολυσμένα με το απαγορευμένο εντομοκτόνο

In this photo taken Monday, Aug. 7, 2017 Eggs are kept fresh in an egg-box in a laboratory of the Chemical and Veterinary Investigation Office in Krefeld, Germany. Dutch investigators detained two men Thursday who are suspected of being involved in the illegal use of pesticide at poultry farms that sparked a massive food safety scare in several European countries. (Marcel Kusch/dpa via AP)
In this photo taken Monday, Aug. 7, 2017 Eggs are kept fresh in an egg-box in a laboratory of the Chemical and Veterinary Investigation Office in Krefeld, Germany. Dutch investigators detained two men Thursday who are suspected of being involved in the illegal use of pesticide at poultry farms that sparked a massive food safety scare in several European countries. (Marcel Kusch/dpa via AP) AP

Τα μολυσμένα προϊόντα θα αποσυρθούν αμέσως από την αγορά, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές

Τεστ δείχνουν πως ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα αυγών στην Αυστρία είναι μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο fipronil, ανέφερε την Δευτέρα η αυστριακή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Εκατομμύρια αυγά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ λόγω των φόβων που έχουν προκληθεί από τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil και εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά μπορεί να θανατωθούν στην Ολλανδία.

«Fipronil εντοπίστηκε στο ένα τέταρτο των δειγμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αυστριακή Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (AGES), η οποία πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί 80 δείγματα από διάφορα προϊόντα.

Η μόλυνση διαπιστώθηκε σε προϊόντα χονδρικής που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία εστίασης και προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία, ανέφερε η AGES, χωρίς να επεκταθεί.

Τα μολυσμένα προϊόντα θα αποσυρθούν αμέσως, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την υπηρεσία.

«Η υψηλότερη μέτρηση που καταγράφηκε ήταν 0,1 μιλιγκράμ ανά κιλό ή περισσότερες από δέκα φορές χαμηλότερη από την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στο Βέλγιο», ανέφερε η AGES.

Ορισμένες εθνικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλά μολυσμένα αυγά να εισήλθαν στη διατροφική αλυσίδα κυρίως μέσω μεταποιημένων προϊόντων όπως τα μπισκότα και τα κέικ.

Αν και μεγάλες ποσότητες μολυσμένων αυγών θα έπρεπε να καταναλωθούν για να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία, το fipronil θεωρείται μέτρια τοξικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ανθρώπινα όργανα.

Το fipronil χρησιμοποιείται ευρέως ως εντομοκτόνο αλλά η χρήση του στη διατροφική αλυσίδα, για παράδειγμα για την απολύμανση αχυρώνων, απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη δύο διευθυντές της εταιρίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του διατροφικού σκανδάλου με τους εισαγγελείς να λένε ότι θεωρούνται ύποπτοι για απειλή στη δημόσια υγεία και κατοχή απαγορευμένου εντομοκτόνου.

Τα φρέσκα αυγά που πωλούνται στην Αυστρία παράγονται ως επί το πλείστον εντός της χώρας και το υπουργείο Υγείας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη ότι η αυστριακή βιομηχανία πουλερικών είχε επηρεαστεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών.

Οι πρώτες πληροφορίες για ύποπτες περιπτώσεις στην Αυστρία την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν αυγά που μεταποιήθηκαν στo εξωτερικό και στη συνέχεια εισήχθησαν στη χώρα.

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη μέχρι τώρα πως έχει εντοπιστεί fipronil σε αυστριακά προϊόντα, ειδικά σε φρέσκα αυστριακά αυγά», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ούλριχ Χέρτσογκ στη δημόσια ραδιοφωνία ORF.

Παρτίδες μολυσμένων αυγών από την Ολλανδία και τη Γερμανία που είχαν μολυνθεί ενδεχομένως με fipronil έχουν εξαχθεί στη Σουηδία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

(Φωτό: Marcel Kusch/dpa via AP)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μολυσμένα αυγά και στην Ισπανία

Μολυσμένα αυγά εντοπίστηκαν και στο Λουξεμβούργο

Αποσύρουν χιλιάδες αυγά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

SHARE:

24Media Network