“Χαστούκι” Fitch σε πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες

default image

Πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες υποβάθμισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τις ισχυρές αντιξοότητες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ευρωπαϊκών τραπεζών προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης ο διεθνής οίκος Fitch, επικαλούμενος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Ευρώπη ο τραπεζικός κλάδος στο σύνολό του.

Παράλληλα, η Fitch εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις στρατηγικές εξόδου από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς και σε ποιον βαθμό τα μέτρα λιτότητας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα επηρεάσουν αρνητικά τις εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα σε Νότια Ευρώπη και Ιρλανδία.

Έτσι, ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των γαλλικών τραπεζών Banque Federative du Credit Mutuel και Credit Agricole και της φιλανδικής OP Pohjola Group, σε Α+ από ΑΑ-.

Επίσης, μείωσε την αξιολόγηση της δανέζικης Danske Bank σε Α από Α+ και της ολλανδικής Rabobank Group σε ΑΑ από ΑΑ+.

Οι προοπτικές (outlook) για την Danske είναι αρνητικό ενώ οι άλλες τέσσερις τράπεζες διατηρούν σταθερές προοπτικές.

Παρά το γεγονός οι 5 τράπεζες συνεχίζουν να βελτιώνουν τις κεφαλαιακές θέσεις και τη ρευστότητά τους, όπως αναγνώρισε η Fitch, οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και μια μεταβολή στην εμπιστοσύνη της αγοράς προς τον τραπεζικό κλάδο ως σύνολο, ήταν οι κύριες αιτίες για την υποβάθμισή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα