Chernobyl: Η άγνωστη ιστορία του μαύρου Ρώσου στρατιώτη στον πυρηνικό όλεθρο

Chernobyl: Η άγνωστη ιστορία του μαύρου Ρώσου στρατιώτη στον πυρηνικό όλεθρο
VK.com / Игорь Хиряк

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναδεικνύουν σήμερα τη σχεδόν άγνωστη ιστορία του Ρώσου πολίτη ονόματι Igor Anatolyevich Khiryak ο οποίος γεννήθηκε το 1967 και μετείχε στο μηχανοκίνητο τάγμα που έσωσε πολίτες στο Πρίπυατ της σημερινής Ουκρανίας.

Η μίνι σειρά Chernobyl της HBO έγινε το show με τις υψηλότερες βαθμολογίες στην ιστορία της τηλεόρασης στο IMDb φτάνοντας στο απλησίαστο 9,7/10, βάσει ψηφοφορίας του κοινού.

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες διατυπώθηκαν αντιδράσεις γιατί δεν υπήρχαν μαύροι ηθοποιοί στα επεισόδια που προβάλλονται. Αντιδράσεις που ξεκίνησαν από το Twitter και συγκεκριμένα από τη σεναριογράφο Karla Marie Sweet, με την παραγωγή να απαντά πως στην Ουκρανία και στην πόλη του Πρίπυατ υπήρχαν μόνο λευκοί και το σενάριο ήθελε να μείνει απολύτως πιστό στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως στον πυρηνικό όλεθρο του Chernobyl, είχε συνδράμει τουλάχιστον ένας μαύρος στρατιώτης, ρωσικής καταγωγής.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναδεικνύουν σήμερα τη σχεδόν άγνωστη ιστορία του Ρώσου πολίτη ονόματι Igor Anatolyevich Khiryak ο οποίος γεννήθηκε το 1967.

Ο ίδιος ζει στο Cherepovets, μια πόλη 500 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας. Το 1985 ξεκίνησε να υπηρετεί τη θητεία του και έλαβε μέρος στην εκκένωση της πόλης του Πρίπυατ την 27η Απριλίου του 1986.

Το 2016, στην 30η επέτειο της καταστροφής του Chernobyl ο Khiryak ανέβασε φωτογραφίες του από το 1986 στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte.

Ο γεννηθείς στη Ρωσία, Khiryak, ήταν μέλος της Μονάδας 75110 μηχανικών του στρατού που έριξε πλωτές γέφυρες στις 2 Μαΐου του 1986 για να διευκολύνουν την εκκένωση της πόλης μετά το λιώσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Οι άνδρες του Συνταγματάρχη Osipov μπήκαν στην πόλη χωρίς όπλα, μόνο με στολές και αντιασφυξιογόνες μάσκες και εγκαταστάθηκαν σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Για τις υπηρεσίες τους τιμήθηκαν όλοι με μετάλλιο ανδρείας από το ρωσικό κράτος.

VK.com / Игорь Хиряк

 

Σήμερα ο Khiryak απασχολείται ως αγρότης στη φάρμα του και ζει στην περιφέρεια του Cherepovets.

VK.com / Игорь Хиряк

 

Έχει μάλιστα παίξει μικρούς ρόλους σε ανεξάρτητες παραγωγές ταινιών στη χώρα του και σε ιστορικά ντοκιμαντέρ.

VK.com / Игорь Хиряк

 
VK.com / Игорь Хиряк

 
VK.com / Игорь Хиряк

 

Η καταγωγή του Khiryak δεν έχει αποκαλυφθεί καθώς ο ίδιος έχει αρνηθεί να μιλήσει στα ΜΜΕ της χώρας του.

Η σειρά καταγράφει με μεγάλη πιστότητα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος που έχει συμβεί ποτέ, αλλά και όσα ακολούθησαν, αποτυπώνοντας και την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα