Χιλή: Κυριαρχούν οι γυναίκες στο υπουργικό σχήμα του Μπόριτς-Ξεχωρίζει η πρώτη λεσβία υπουργός

Ο Γκάμπριελ Μπόριτς AP

Ο Γκάμπριελ Μπόριτς έκανε αν μην τι άλλο ασυνήθιστες επιλογές Υπουργών για τα δεδομένα της Χιλής. Κινήσεις συμβολισμού και ουσίας.

Μήνυμα οριστικής μετάβασης σε μία αμιγώς δημοκρατική περίοδο για τη Χιλή, μακριά από την όποια επιρροή της χούντας Πινοσέτ έδωσε ο Γκαμπριέλ Μπόριτς με το σχηματισμό της κυβέρνησής του και τις επιλογές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 14 από τους 24 υπουργούς είναι γυναίκες ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι 49 ετών.

Ειδικά για το Υπουργείο Άμυνας το οποίο θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο να εκκαθαρίσει το στράτευμα από τα τελευταία πινοσετικά σταγονίδια, ο Μπόρις επεφύλαξε έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό. Το Υπουργείο ανέλαβε η Μάγια Φερνάντες, 50 ετών η οποία είναι εγγονή του Σαλβαδόρ Αγιέντε, του τελευταίου, πρις τον Μπόριτς, αριστερού προέδρου της Χιλής που δολοφονήθηκε στο πραξικόπημα Πινοσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973.

Στο πλευρό του Μπόριτς θα βρεθούν και δύο εκπρόσωποι του ρωμαλέου, στη Χιλή, φοιτητικού κινήματος. Ο Τζόρτζιο Τζάκσον, σύμβουλος στηνπροεκλογική εκστρατεία του νέου προέδρου, θα αναλάβει τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και η Καμίλα Βαγιέχο, επικεφαλής της φοιτητικής ένωσης των Πανεπιστημίων της Χιλής, θα είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος.

Υπουργός ισότητας ανέλαβε η μόλις 32 ετών Αντονία Ορεγιάνα που είναι και η νεότερη υπουργός του σχήματος.

Η Υπουργός Αθλητισμού, τέλος, η 45χρονη Αλεχάνδρα Μπενάδο, είναι η πρώτη λεσβία που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο στη χώρα. Η μητέρα της είχε δολοφονηθεί από πράκτορες του Πινοσέτ γιατί ήταν μέλος αριστερού επαναστατικού σχηματισμού (MIR).

Ο Μπόριτς θα ορκιστεί πρόεδρος της Χιλής στις 11 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΧΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK