Χιλή: Νέες διαδηλώσεις - Η κυβέρνηση ετοιμάζει πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος

Νέες διαδηλώσεις στη Χιλή
Νέες διαδηλώσεις στη Χιλή AP

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στην αναταραχή της χώρας από τη 18η Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την αναθεώρηση θα βάλει τέλος στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις της Χιλής χθες Πέμπτη, ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε να επεξεργάζεται την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την ελπίδα ότι έτσι θα βάλει τέλος στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις ταραχές που οδεύουν να συμπληρώσουν έναν μήνα.

Οι πορείες που έγιναν χθες στο Σαντιάγο ήταν ειρηνικές, ωστόσο στη Βαλπαραΐσο μια ομάδα διαδηλωτών οπλισμένων με καδρόνια και πέτρες ενεπλάκη σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.

ADVERTISING
Νέες διαδηλώσεις στη Χιλή
Νέες διαδηλώσεις στη Χιλή AP

Ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ακύρωσε την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό — αυτή ήταν ο πυροκροτητής που προκάλεσε το ξέσπασμα της οργής για τις κοινωνικές ανισότητες — προχώρησε σε ανασχηματισμό και εξήγγειλε μέτρα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης και η αύξηση των φόρων για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα και τις μεγαλύτερες περιουσίες. Όμως τα μέτρα αυτά δεν έφεραν αποκλιμάκωση και εντέλει ο πρόεδρος αποδέχθηκε το αίτημα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν μέρει κληροδότημα της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Νέες διαδηλώσεις στη Χιλή
Νέες διαδηλώσεις στη Χιλή AP

Ωστόσο η κυβέρνησή του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν ως προς τον μηχανισμό διαβούλευσης για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, ιδίως για το εάν θα υπάρξει δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των πολιτών, καταγράφουν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Χιλής.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στην αναταραχή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τη 18η Οκτωβρίου.

Νέες διαδηλώσεις στη Χιλή
Νέες διαδηλώσεις στη Χιλή AP
Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χιλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χάος στη Χιλή: Δύο ακόμη νεκροί από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές

Χιλή: Αμερικανός πυροβόλησε τρεις φορές διαδηλωτή

Ο Πινιέρα μιλά τώρα και για αναθεώρηση του Συντάγματος

Χιλή: Πυρπόλησαν πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας

Χιλή: Έρευνα σε βάρος αστυνομικών που φέρονται να βασάνισαν διαδηλωτές

SHARE:

24Media Network