Χιλή: Σεισμός 8,3 Ρίχτερ. Οκτώ νεκροί, ένα εκατομμύριο κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

default image

Οκτώ νεκροί από τον σεισμό των 8,3 βαθμών που σημειώθηκε κοντά στην πρωτεύουσα. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή (Vids)

Η κυβέρνηση της Χιλής αύξησε σήμερα σε οκτώ τον αριθμό των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,3 βαθμών που έπληξε την Τετάρτη, τη χώρα.

Οι αρχές είχαν νωρίτερα ανακοινώσει ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Μπούργκος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι σοβαρές ζημιές υπέστη το λιμάνι του Κοκουίμπο. Πρόσθεσε, ότι η σεισμική δόνηση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί φέτος στον κόσμο.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς ισχυρά κύματα έπληξαν τις παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας μετά τη δόνηση, ενώ είχε εκδοθεί και προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία λίγες ώρες αργότερα ήραν οι αρχές.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε περιοχή που βρίσκεται περίπου 280 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Στην παραθαλάσσια πόλη Κοκουίμπο, ο σεισμός προκάλεσε κύματα ύψους 4,5 μέτρων, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.

Στην πόλη Ιλαπέλ, που απέχει περίπου 46 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Ο σεισμός ήταν ο σφοδρότερος που σημειώνεται την τελευταία πενταετία στη χώρα, προκάλεσε πλημμύρες σε παραθαλάσσιες πόλεις και πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους, ενώ εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι για περιοχές της Νότιας Αμερικής αλλά και μέχρι την Χαβάη, την Καλιφόρνια και την Γαλλική Πολυνησία.

Λιγότερο από μισή ώρα μετά τον κυρίως σεισμό, σημειώθηκαν τρεις μετασεισμικές δονήσεις όλες μεγέθους μεγαλύτερου των 6,1 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Η Χιλή είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον πλανήτη.

Τον Φεβρουάριο του 2010, σεισμός 8,8 βαθμών σημειώθηκε στη χώρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα