Χονγκ Κονγκ: Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Κίνας και Βρετανίας

Χονγκ Κονγκ: Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Κίνας και Βρετανίας
Χονγκ Κονγκ: Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Κίνας και Βρετανίας Glomex

Η Κίνα κάνει λόγο για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας μετά την προσφορά του Μπόρις Τζόνσον για βρετανικά διαβατήρια στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Αντιπαράθεση μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου έχει προκαλέσει η προσφορά του Μπόρις Τζόνσον για βρετανικά διαβατήρια στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας εκ μέρους της Βρετανίας κάνει λόγο η κινεζική πλευρά που δηλώνει έτοιμη να μπλοκάρει μια ενδεχόμενη μετανάστευση των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα το εξετάσω να πάω στη Βρετανία γιατί τώρα μπορώ να δουλέψω εδώ. Είναι μια επιλογή για εμένα. Εάν μπορώ να δουλέψω εκεί. Τότε μπορώ να πάω να κυνηγήσω μια δουλειά», ανέφερε μια γυναίκα στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το Euronews, εκτός της Βρετανίας, την πρόθεση να προσφέρει καταφύγιο στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ έχει εκφράσει και η Αυστραλία μετά την ψήφιση του νόμου εθνικής ασφάλειας, ο οποίος έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων.

«Τα 7 εκατομμύρια πολίτες στο Χονγκ Κονγκ μπορούν να πάνε για διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους στη νοτιοανατολική Ασία, την Β. Αμερική και την Ευρώπη. Δεν νομίζω πως μπορούν να σταματήσουν ένα ολόκληρο πληθυσμό από το να εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ. Έτσι το Χονγκ Κονγκ θα γίνει μια ανοιχτή φυλακή», ανέφερε ο αναλυτής Άντρεας Φούλντα.

Οι επικριτές του νέου νόμου εθνικής ασφάλειας τονίζουν ότι προσφέρει στην Κίνα πολλές εξουσίες και αμφισβητεί το ημι-αυτόνομο καθεστώς της περιοχής.

Το Πεκίνο πάντως χαρακτηρίζει «ανεύθυνη και αδικαιολόγητη» την Βρετανική στάση στο ζήτημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα