Χονγκ Κονγκ: Ουρές κόσμου για να αγοράσουν την εφημερίδα Apple Daily μετά τις συλλήψεις στελεχών

Χονγκ Κονγκ: Ουρές κόσμου για να αγοράσουν την εφημερίδα Apple Daily μετά τις συλλήψεις στελεχών
Ουρές κόσμου για να αγοράσουν την εφημερίδα Apple Daily μετά τις συλλήψεις στελεχών της ⓒ 2021 Vincent Yu/Associated Press

"Πρέπει να συνεχίσουμε" γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ Apple Daily, μια ημέρα μετά την έφοδο στα γραφεία της, κατά την οποία πέντε στελέχη συνελήφθησαν.

Η δημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Apple Daily εμφανίσθηκε μαχητική στα κιόσκια του Τύπου σήμερα, μία ημέρα μετά την έρευνα στα γραφεία της και την σύλληψη των στελεχών της, με πρωτοσέλιδο μήνυμα που αψηφά το Πεκίνο: «Πρέπει να συνεχίσουμε».

Η εφημερίδα και ο ιδιοκτήτης της, ο μεγιστάνας Τζίμι Λάι που βρίσκεται στην φυλακή, βρίσκονται στο στόχαστρο του Πεκίνου για την υποστήριξή τους προς το κίνημα για την δημοκρατία στον Χονγκ Κονγκ και την επικριτική τους στάση απέναντι στην κινεζική ηγεσία, η οποία είναι αποφασισμένη να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την πρώην βρετανική αποικία, η οποία υποτίθεται ότι θα πρέπει να απολαμβάνει ευρείας αυτονομίας.

Περισσότεροι από 500 αστυνομικοί επέδραμαν χθες στα γραφεία της εφημερίδας για έρευνας, η οποία συνδεόταν , σύμφωνα με τις αρχές με την δημοσίευση άρθρων που καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας.

Πέντε στελέχη της εφημερίδας, ανάμεσά τους και ο διευθυντής της Ράιν Λο και ο γενικός διευθυντής Τσούνγκ Κιμ-χουνγκ, συνελήφθησαν και κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον τους για συνεργασία με ξένες δυνάμεις, βάσει του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά την επιδρομή της αστυνομίας, οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν στην αίθουσα σύνταξης, από όπου είχαν κατασχεθεί πολλοί υπολογιστές και σκληροί δίσκοι.

Ομως, οι δημοσιογράφοι εργάσθηκαν όλη την νύκτα, υπό τα βλέμματα πολλών δημοσιογράφων άλλων μέσων, για να γίνει δυνατή η κυκλοφορία του φύλλου της Παρασκευής.

Αποφασίσθηκε ότι η πρώτη σελίδα θα παρουσιάζει τα πρόσωπα των πέντε συλληφθέντων με έναν ειδησεογραφικό τίτλο: «Η αστυνομία εθνικής ασφαλείας πραγματοποιεί έρευνα στην Apple, συλλαμβάνει πέντε άτομα, κατάσχει 44 σκληρούς δίσκους από την σύνταξη».

Ακριβώς από κάτω, με μεγάλους κίτρινους χαρακτήρες ακολουθεί η φράση «Πρέπει να συνεχίσουμε» . Είναι η φράση που απηύθυνε προς τους εργαζόμενους ο Τσουνγκ την ώρα που μεταφερόταν με χειροπέδες από την αστυνομία.

Αποφασίσθηκε το τύπωμα 500.000 φύλλων, έξι φορές περισσότερα από το σύνηθες τιράζ, με την πρόβλεψη ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ που υποστήριξαν μαζικά το κίνημα για την δημοκρατία θα αγοράσουν το ιστορικό φύλλο.

Δεκάδες άνθρωποι έκανα ουρές από νωρίς το πρωί για να αγοράσουν την εφημερίδα πριν ακόμη κυκλοφορήσει.

«Συνήθως πουλάμε γύρω στα 60 φύλλα, αλλά σήμερα πουλήσαμε 1.800. Πουλήθηκαν όλα. Παραγγείλαμε άλλα 3.000 φύλλα και τα περιμένουμε», δήλωνε εφημεριδοπώλης κρύβοντας το όνομά του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα