COP28: Ο επικεφαλής της συνόδου αμφισβητεί την επιστήμη για τα ορυκτά καύσιμα

Διαβάζεται σε 2'
COP28: Ο επικεφαλής της συνόδου αμφισβητεί  την επιστήμη για τα ορυκτά καύσιμα
AP

Ο πρόεδρος της COP28, Sultan Al Jaber στάθηκε απέναντι στους επιστήμονες όσον αφορά στη μείωση των ορυκτών καυσίμων για την επίτευξη του 1,5 βαθμού. Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Δεν υπάρχει καμία επιστήμη που να λέει ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη”…

Με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος της COP28 , Sultan Al Jaber έριξε “βόμβα” στη Σύνοδο για το Κλίμα που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Ντουμπάι, προκαλώντας την ανησυχία των επιστημόνων για τον αντίκτυπο της δήλωσής του και επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό που υπήρξε για την τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής.

Να θυμίσουμε ότι, ο Al Jaber είναι, μεταξύ άλλων, και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι.

Ο ίδιος, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του πάνελ She Changes Climate που έγινε στις 21 Νοεμβρίου έκανε την επίμαχη δήλωση, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα χθες, Κυριακή, αμφισβητώντας ουσιαστικά την επιστήμη που έχει καταδείξει τα ορυκτά καύσιμα και τη μείωσή τους ως “κλειδί” για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, στόχος που οριοθετήθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2016.

Όταν ρωτήθηκε από τη Mary Robinson, πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας και νυν πρόεδρο ανεξάρτητης ομάδας παγκόσμιων ηγετών, εάν θα ηγηθεί της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, η απάντησή του προκάλεσε αμηχανία:

“Δεν υπάρχει καμία επιστήμη ή κανένα σενάριο εκεί έξω, που να λέει ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αυτό που θα επιτύχει τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου”.

Αφού ισχυρίστηκε ότι η τοποθέτησή του γινόταν στο πλαίσιο μίας “νηφάλιας και ώριμης συνομιλίας”, τόνισε ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι μεν “αναπόφευκτη”, αλλά “πρέπει να είμαστε πραγματικοί, σοβαροί και πραγματιστές σχετικά με αυτό”.

Μάλιστα, απευθυνόμενης στην κ. Robinson, της είπε: “Σας παρακαλώ, βοήθησέ με, δείξτε μου έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που θα επιτρέψει τη βιώσιμη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, εκτός αν θέλετε να πάει ο κόσμος πίσω στις σπηλιές”.

Εκπρόσωπος της COP πάντως, είπε στο CNN ότι όλο αυτό είναι μία προσπάθεια “να υπονομευθεί η ατζέντα της Προεδρίας”, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, “είναι ξεκάθαρη ότι η σταδιακή κατάργηση των καυσίμων είναι αναπόφευκτη”.

Όπως ήταν λογικό, επιστήμονες και άλλες κλιματικές ομάδες επέκριναν έντονα τα σχόλια του Al Jaber.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα