Δανία: Αλλαξε το σκληρό μεταναστευτικό της νόμο για τους Ουκρανούς και κατηγορείται για ρατσισμό

Δανία: Αλλαξε το σκληρό μεταναστευτικό της νόμο για τους Ουκρανούς και κατηγορείται για ρατσισμό
H πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν AP

Η Δανία εξαίρεσε τους Ουκρανούς από τον κατά τα άλλα πολύ αυστηρό μεταναστευτικό της νόμο προκαλώντας αντιδράσεις.

Ως γνωστό η Δανία έχει αυστηροποιήσει ιδιαίτερα τις μεταναστευτικές πολιτικές τα τελευταία χρόνια και έχει μάλιστα κατηγορηθεί γι’ αυτό, ίσως όχι άδικα.

Ενα εκ των μέτρων που ισχύουν είναι ότι η πρόσβαση σε κοινωνικού τύπου κατοικίες στις “μειονεκτικές γειτονιές” δεν ισχύει πλέον για μη δυτικούς ακόμα και αν οι τελευταίοι έχουν μόνο έναν γονέα, επίσης μη δυτικό.

Το μέτρο όμως δεν ισχύει για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που αποφάσισε να φιλοξενήσει η κυβέρνηση της Δανίας μετά τη ρωσική εισβολή. Και η αλήθεια είναι ότι αποφάσισε να φιλοξενήσει πάνω από 100.000.

Οι Ουκρανοί θα θεωρούνται για το νόμο της χώρας “δυτικοί” και προφανώς θα τοποθετηθούν σε κατοικίες στις οποίες δεν μπορούν πλέον να διαμείνουν άλλοι μετανάστες, από την Ασία και την Αφρική.

Η Σασίλα Μαθ, που εργάζεται για ομάδα που έχει οργανώσει καμπάνιες εναντίον του αμφιλεγόμενου νόμου τονίζει ότι αποδεικνύεται πως η ρύθμιση “στόχευε” τους μη λευκούς μετανάστες.

“Πολλοί από αυτούς που πετιούνται έξω από τα σπίτια είναι Δανοί πολίτες και έχουν γεννηθεί σ’ αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει γκέτο. Σ’ αυτές τις γειτονιές βρίσκονται τα σπίτια τους. Και κάποιοι από αυτούς είναι πρόσφυγες, όπως και οι Ουκρανοί, έχουν φύγει αναγκαστικά από την πατρίδα τους. Υποδεχθήκαμε, πολύ σωστά, τους Ουκρανούς με συμπόνοια. Για τους άλλους όμως υπάρχει άνιση μεταχείριση” τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα