Διάγγελμα Μπάιντεν για Ουκρανία: Παραμένει πιθανή η ρωσική εισβολή

Διάγγελμα Μπάιντεν για Ουκρανία: Παραμένει πιθανή η ρωσική εισβολή
O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν AP

"Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία", υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του για την κρίση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή και ότι οι αναφορές πως ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα ουκρανικά σύνορα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή», δήλωσε ο Μπάιντεν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για την διπλωματία και είπε χαρακτηριστικά “Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε βήματα που θα προωθήσουν την κοινή μας ασφάλεια”, τονίζοντας, ωστόσο πως οι ΗΠΑ δεν θα θυσιάσουν τις “βασικές αρχές τους”. 

“Τα έθνη έχουν δικαίωμα στην κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα. Την ελευθερία να καθορίσουν την πορεία τους και με ποιους θα συνεργαστούν. Αυτό όμως αφήνει πολύ χώρο για την διπλωματία και την αποκλιμάκωση”.

“Δεν θέλουμε να αποσταθεροποίησουμε την Ρωσία”

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες: “Ας είμαστε ξεκάθαροι με τι δεν θα κάνουμε. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για την Ρωσία. Η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για την Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πύραυλους στην Ρωσία. Δεν έχουμε σχέδια να τοποθετήσουμε εκεί. Δεν στοχεύουμε τον ρωσικό λαό. Δεν στοχεύουμε στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Δεν είστε εχθρός μας και δεν πιστεύω ότι θέλετε έναν αιματηρό πόλεμο με την Ουκρανία, με την οποία μοιράζεστε τόσο στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Πριν από 77 χρόνια οι λαοί μας πολέμησαν πλάι πλάι στον χειρότερο πόλεμο της ιστορίας. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας αναγκαίος πόλεμος. Μία επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι ένας πόλεμος επιλογής. Ένας πόλεμος χωρίς αιτία ή λογική. Αυτά δεν τα λέω για να προκαλέσω, αλλά για να πω την αλήθεια’, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενδεχόμενη εισβολή θα φέρει διεθνή καταδίκη

“Αν η Ρωσία εισβάλει στο επόμενο διάστημα, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές για την Ουκρανία θα είναι τεράστιο. Και το στρατηγικό κόστος για την Ρωσία θα είναι επίσης τεράστιο. Αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσει την διεθνή καταδίκη. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει πως η Ρωσία επέλεξε αχρείαστο θάνατο και καταστροφή. Εισβάλετε στην Ουκρανία και θα προκαλέσετε ένα τραύμα στον εαυτό σας”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν αποφασιστικά. Η δύση είναι ενωμένη. Σήμερα, η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένη και αποφασισμένη από ποτέ. Και πηγή του δεσμού μας παραμένουν οι κοινές δημοκρατικές αξίες.

Γιατί αυτό είναι πάνω από την Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι για ό,τι πιστεύουμε και το μέλλον που θέλουμε. Την ελευθερία, το δικαίωμα των χωρών να επιλέγουν την μοίρα τους και των ανθρώπων το μέλλον τους”.

“Σκληρές κυρώσεις”

Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε εκ νέου την Ρωσία με την επιβολή κυρώσεων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να επιβάλλουν ισχυρές κυρώσεις και έλεγχο στις εξαγωγές που δεν επιδίωξαν όταν έγινε η εισβολή στην Κριμαία.  Θα ασκήσουμε τεράστια πίεση σε οικονομικά ινστιτούτα και βιομηχανίες. Αν η Ρωσία προχωρήσει, θα επιβάλουμε μακροπρόθεσμους περιορισμούς που θα εμποδισουν την Ρωσία να ανταγωνιστεί οικονομικά και στρατηγικά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα