Ουκρανία: Πυρετώδεις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης

Ουκρανία: Πυρετώδεις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης
Στρατιώτες στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας (AP Photo/Andriy Dubchak)

Η παγκόσμια διπλωματία έχει πάρει φωτιά τα τελευταία 24ώρα σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία.

Οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης φαίνεται ότι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων παγκοσμίως.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ το πρωί της Τρίτης. Χωρίς να έχει γίνει γνωστό το τι ακριβώς ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο άνδρες, το ότι οι δίαυλοι επαφής μεταξύ τους παραμένουν ανοιχτοί θεωρείται θετικό γεγονός.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λαβρόφ έκρινε αναγκαίο να συνεχισθεί ο διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον και κάλεσε τον ομόλογο του σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος αυτού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Από την πλευρά μας υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της από κοινού συνεργασίας, όπως συμφώνησαν για αυτό οι πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 12 Φεβρουαρίου, με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που διαβιβάσθηκαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτός των άλλων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων επαφών σε διαφορετικά επίπεδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως και ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Ο Αντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του επανέλαβε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σχεδόν την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέσυρε κάποια από τα στρατεύματα της που είχαν συγκεντρωθεί σε νευραλγικά σημεία κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία. Οι Αμερικανοί γι’ αυτό περιμένουν έμπρακτες αποδείξεις καθώς, όπως τονιζόταν αρμοδίως, “και άλλες φορές στο παρελθόν η Ρωσία είχε μιλήσει για αποκλιμάωση ενώ στο πεδίο έκανε τα ακριβώς αντίθετα”.

Εκκληση του Μακρόν στον Πούτιν

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τρίτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μη προχωρήσει σε αναγνώριση των αμφισβητούμενων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία τις οποίες ελέγχουν από το 2014 οι Ρώσοι αυτονομιστές.

“Ζητώ από τον Πρόεδρο Πούτιν να μην δώσει συνέχεια στο αίτημα της Δούμας για την αναγνώριση αυτών των περιοχών” τόνισε ο Μακρόν ο οποίος ξέρει καλά ότι τυχόν τέτοια κίνηση από τη ρωσική πλευρά θα προκαλέσει την ουκρανική αντίδραση και θα μηδενίσει τις πιθανότητες ειρήνης.

Η Ρωσία επισήμως ισχυρίζεται ότι αξιώνει μόνο την τήρηση της Συμφωνίας του Μινσκ για τις περιοχές αυτές, ξέρει όμως ότι ακόμα και αυτή τη Συμφωνία, η Ουκρανία δεν μπορεί να την εφαρμόσει χωρίς μεγάλο πολιτικό τίμημα αφού οι Ουκρανοί εθνικιστές πιέζουν ασφυκτικά.

Πούτιν: Πόλεμο δεν θέλουμε, αλλά δεν έχουμε απάντηση

Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς στη Μόσχα ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί τον πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει πόλεμο, αλλά δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις που είχε υποβάλει.

Παράλληλα, είπε ότι το ζήτημα εάν η Ουκρανία θα επιτραπεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον πρέπει να επιλυθεί τώρα, παρόλο που η Ουκρανία απέχει πολύ από το να ξεκινήσει καν αίτηση ένταξής της.

Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία 30 χρόνια «μας είπαν ότι δεν θα υπάρξει καθόλου επέκταση του ΝΑΤΟ, ωστόσο σήμερα βλέπουμε κινήσεις “ακριβώς στο κατώφλι μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα