Διάσκεψη Μονάχου: Πιέσεις στην Τουρκία για ταυτόχρονη ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Διάσκεψη Μονάχου: Πιέσεις στην Τουρκία για ταυτόχρονη ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Petr David Josek

Αισιοδοξία για κοινή ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, αλλά και έκκληση στην Άγκυρα να μη σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Έκκληση στην Τουρκία να δεχτεί την ταυτόχρονη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απηύθυναν ηγέτες αρκετών χωρών, όπως και ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη δεύτερη μέρας της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.

Ο Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ένταξη των δύο χωρών αναφέροντας πως “θα είναι μία επιτυχία η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών μέχρι τη σύνοδο του Βίλνιους”, για να προσθέσει: “Το ΝΑΤΟ πήρε την ιστορική απόφαση στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου, 28 μέλη επικύρωσαν την απόφαση εκτός από δύο, Τουρκία και Ουγγαρία. Και δύο χώρες πρέπει να ενταχθούν το ταχύτερο δυνατό στο ΝΑΤΟ”.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάννα Μαρίν τόνισε ότι επιδιώκει σταθερά την ταυτόχρονη ένταξη της χώρας της με τη Σουηδία, ενώ ο πρόεδρος Σαουλί Νινιστέ είπε πως: “Μαζί με τη Σουηδία υποβάλαμε την αίτηση ένταξης και μαζί θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Αλλά η απόφαση είναι στο χέρι της Τουρκίας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι από την πλευρά του υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών. Αυτό δεν πρέπει να ισχύει επιλεκτικά, αλλά πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση της Κίνας είπε ο Γι, αναφορικά με τη διένεξη για την Ταιβάν. Απέδωσε σε εθνικιστικούς κύκλους της Ταιβάν την ένταση σχετικά με το θέμα αυτό και την αμφισβήτηση της αρχής της μίας Κίνας.

Με το βλέμμα στην Ρωσία και τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στην αποτροπή χρήσης ατομικών όπλων.

Επέκρινε ταυτόχρονα τις ΗΠΑ για επιστροφή στον προστατευτισμό αναφορικά με τις γιγαντιαίες επενδύσεις για ενίσχυση των αμερικανικών επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ιδιαίτερα επικριτικός με χαρακτηρισμούς όπως «υστερική αντίδραση» ήταν ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών και για την καταστροφή των ιπτάμενων μπαλονιών, που είχαν ξεφύγει από την τροχιά τους.

Συμφωνία για στήριξη στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. «Προτεραιότητά μας είναι να είναι ισχυρή η Ουκρανία στο πεδίο του πολέμου», είπε η Χάρις.

Αιτιολόγησε την επιλογή τονίζοντας ένα ηθικό και ένα στρατηγικό διακύβευμα: Αφενός την διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ρωσία, για τα οποία διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Στρατηγικά, η απάντηση στη ρωσική επέμβαση είναι η υπεράσπιση των αρχών της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. «Εάν ο Πούτιν πετύχει παραβιάζοντας αυτές τις αρχές, θα τον μιμηθούν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα», είπε η Χάρις.

Παράλληλα, η Χάρις υπερασπίστηκε τον γιγαντιαίο επενδυτικό νόμο των 370 δισεκατομμυρίων ευρώ που επικρίνει η Ευρώπη, επ΄αυτού μίλησε περιθώριο της Διάσκεψης με τον καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο Μακρόν.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και δεσμεύθηκε ότι η αμυντική βιομηχανία θα στηριχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

«Οι φίλοι, οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Ουκρανίας, αντιλήφθηκαν από την αρχή πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και στο εσωτερικό, αλλά και με τις ΗΠΑ», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι ο ελεύθερος κόσμος δεν θα δεχτεί ποτέ τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου του Βλάντιμιρ Πούτιν ή το «ιμπεριαλιστικό σχέδιό του». Ο Ρώσος Πρόεδρος «ποδοπατά το διεθνές δίκαιο. Η Δύση δεν θα δεχτεί ποτέ να στέλνονται τανκς σε γειτονικές χώρες. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο κόσμος να μην υποφέρει από τον πόλεμο του Πούτιν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα