Guardian: “Η μεγαλύτερη δίκη ναζιστών, μετά τη Νυρεμβέργη”

Guardian: “Η μεγαλύτερη δίκη ναζιστών, μετά τη Νυρεμβέργη”
MotionTeam

Η απόφαση στη Δίκη της Χρυσής Αυγής έκανε άμεσα το γύρο του κόσμου με τα μεγάλα ΜΜΕ να μεταδίδουν την είδηση με πολλές λεπτομέρειες.

Η είδηση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το διεθνή Τύπο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση του δικαστηρίου έπαιξε ως πρώτο θέμα στον κόμβο του BBC, έναν από τους παραδοσιακούς ειδησεογραφικούς κόμβους στον κόσμο.

“Ελλάδα-Χρυσή Αυγή: Είναι εγκληματική οργάνωση” γράφουν οι Αγγλοι στο πρώτο τους θέμα το οποίο μετέδωσε άμεσα την είδηση με λεπτομέρειες.

Ο Guardian, ο οποίος έχει καλύψει εκτενώς τη δίκη, φιλοξενεί επίσης ψηλά την είδηση.

“Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευές είναι ένοχοι. Ηταν η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά από αυτή της Νυρεμβέργης.


H μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα, η El Pais, αναφέρει ότι η ελληνική δικαιοσύνη ξεκαθάρισε ότι η νεοναζιστική ομάδα της Χρυσής Αυγής είναι μία οργάνωση εγκληματική.

Η κεντρική φωτογραφία του θέματος ήταν από τη σημερινή συγκέντρωση στο εφετείο από χιλιάδες διαδηλωτές.

H πάντα προοδευτική εφημερίδα της Γαλλίας, η Liberation, ενημέρωσε επίσης άμεσα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα:

Καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή. Ένοχος για δολοφονία ο Ρουπακιάς. O ιδρυτής της “Χρυσής Αυγής” Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε ως ηγήτορας εγκληματικής οργάνωσης. Ήταν ένας από τους 68 κατηγορουμένους”.

Το νέο έφτασε πολύ γρήγορα και στις ΗΠΑ. Με άμεσα αντανακλαστικά οι Times της Νέας Υόρκης έγραψαν ότι η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση.

Το μεγάλο πρακτορείο ειδήσεων του Αssociated Press έγραψε ότι η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή είναι πλέον ένοχη ως εγκληματική οργάνωση απόφαση που πανηγυρίστηκε από περίπου 15.000 συγκεντρωμένους έξω από το δικαστήριο.

Μία εκ των κορυφαίων γερμανικών εφημερίδων, η Suddeutsche Zeitung, είχε επίσης εκτενές ρεπορτάζ για την ιστορική απόφαση.

Αναλυτικά γράφει: “Η ακροδεξιά εξτρεμιστική ηγεσία κρίθηκε ένοχη. Μεταξύ των καταδίκων είναι ο ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος Νίκολαος Μιχαλολιάκος. Αντιμετωπίζουν έως δέκα χρόνια φυλάκιση. Η ετυμηγορία είναι πρωτοποριακή”.

Για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών» κάνει λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναφέρεται σε απόφαση «πιο σκληρή από το αναμενόμενο».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη σε «σημαντική πολιτική πίεση», αλλά και πίεση «από τον δρόμο» προς την πρόεδρο του Δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι «το σοκ ήταν μεγάλο για την ελληνική κοινωνία, η οποία παραδοσιακά τοποθετείται κυρίως φιλελεύθερα ή κεντροαριστερά».

Το ZDF τονίζει ακόμη, ότι η απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι «όσο αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές, τόσο πιο δύσκολα ενσωματώνονται» στην κοινωνία.

Ανταποκρίσεις δημοσιεύονται στο σύνολο των γερμανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. «Δικαστήριο καταδικάζει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής», γράφει ενδεικτικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Καταδίκη για τον ιδρυτή της Χρυσής Αυγής», είναι ο τίτλος της Deutsche Welle, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

H είδηση από την Αθήνα είναι το πρώτο θέμα στα διεθνή του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων Ansa.

O αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μιχαλολιάκος είναι “επικεφαλής μίας εγκληματικής οργάνωσης”, αυτό αποφασίστηκε από το Δικαστήριο των Αθηνών στη δίκη.

Στην Αθήνα σήμερα το πρωί έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών μπροστά από το δικαστήριο. Εγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

O Φιλελεύθερος της Κύπρου, τέλος, γράφει: Ένοχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έκρινε σήμερα το Εφετείο Αθηνών τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Χρήστο Παπά, όντες οι επικεφαλής της Χρυσής Αυγής. Η ώρα της Δικαιοσύνης έφθασε και η απόφαση είναι ιστορική. Ένοχος κρίθηκε ήδη ο Γιώργος Ρουπακιάς για ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα από πρόθεση και άλλοι 13 για συνέργεια στη δολοφονία. Πέντε μέλη της οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και άλλα τρία για επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα