Διεθνής Αμνηστία: Kατάφορη παραβίαση δικαιωμάτων των προσφύγων στη Λιβύη

Πρόσφυγες στη Λιβύη
Πρόσφυγες στη Λιβύη AP

Τα πράγματά με το όνομά τους λέει η Διεθνής Αμνηστία για την κατάσταση κάτω από την οποία αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες στη Λιβύη. Τους δολοφονούν και τους βιάζουν.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα τον φαύλο κύκλο της «απανθρωπιάς» και των «βιαιοτήτων» που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λιβύη και προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη συνεργασία της με τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε βασικό κόμβο της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών το 2015 οδήγησε την ΕΕ να συνάψει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων στις ελληνικές ακτές. Ευρωπαϊκή υποστήριξη, που έχει επίσης προκαλέσει κατακραυγή, χορηγείται εξάλλου στη λιβυκή ακτοφυλακή ώστε να αποτρέπει τις αφίξεις στις ιταλικές ακτές.

«Η Λιβύη, χώρα η οποία σπαράσσεται από πολυετή πόλεμο, έχει μετατραπεί σε ακόμη πιο εχθρικό περιβάλλον για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή», υπογραμμίζει η Αμνηστία.

«Αντί να προστατεύονται, υπομένουν φρικιαστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «κατηγορούνται πλέον για τη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού με βαθιά ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα», συνεχίζει η ΜΚΟ.

«Παρ’ όλ’ αυτά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεχίζουν, ακόμη και το 2020, να εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες παγιδεύουν δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε έναν φρικιαστικό φαύλο κύκλο βιαιοτήτων», στηλιτεύει η Ντιάνα Ελτάχαουι, αναπληρώτρια επικεφαλής της διεύθυνσης της Αμνηστίας που είναι αρμόδια για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επανεξετάσουν πλήρως τη συνεργασία τους με τις λιβυκές αρχές, και να μην τους προσφέρουν επιπρόσθετη βοήθεια παρά μόνο αν αναλάβουν αμέσως δράση για να σταματήσουν οι φρικιαστικές καταχρήσεις σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για «δολοφονίες, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, βιασμούς και άλλη σεξουαλική βία, αυθαίρετες κρατήσεις, καταναγκαστική εργασία και εκμετάλλευση στα χέρια δυνάμεων της κυβέρνησης και άλλων σε κλίμα σχεδόν απόλυτης ατιμωρησίας».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λιβύη, ανθρώπινα δικαιώματα, Μεταναστευτικό
SHARE: