Διεθνής έρευνα: Η Eλληνική Aστυνομία εξαναγκάζει αιτούντες άσυλο να κάνουν επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Διεθνής έρευνα: Η Eλληνική Aστυνομία εξαναγκάζει αιτούντες άσυλο να κάνουν επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
Μετανάστες στον Έβρο 2022 Emrah Gurel/ap

Αιτούντες άσυλο χρησιμοποιήθηκαν ως βαρκάρηδες από την ελληνική αστυνομία για τη μεταφορά μεταναστών πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα διεθνών ΜΜΕ. Τη μέρα ήταν κλεισμένοι στο κελί, το βράδυ έκαναν επαναπροωθήσεις με αντάλλαγμα ένα μήνα παραμονής στη χώρα μας.

Για εξαναγκασμό από την ελληνική αστυνομία αιτούντων άσυλο να κάνουν επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του ο Guardian την Τρίτη (28/06).

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί μαρτυρίες αιτούντων άσυλο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στρατολογήθηκαν βίαια ή παρασύρθηκαν από έναν Σύρο που ζούσε σε ένα κοντέινερ στην αυλή ενός ελληνικού αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως βαρκάρηδες για να μεταφέρουν άλλους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.

Έξι μετανάστες, Σύροι και Μαροκινοί, είπαν πώς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον ποταμό Έβρο υπό πίεση, με αντάλλαγμα ένα σημείωμα της αστυνομίας που τους επέτρεπε να παραμείνουν έναν μήνα στην Ελλάδα. Δύο από τους άνδρες περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως “σκλάβους”. Είπαν ότι είδαν την ελληνική αστυνομία να απογυμνώνει, να ληστεύει και να επιτίθεται σε αιτούντες άσυλο προτού τους βάλουν ξανά σε υπερπλήρεις φουσκωτές βάρκες τις οποίες οι άνδρες έλαβαν εντολή να μεταφέρουν πίσω μέσω του ποταμιού στην τουρκική όχθη.

Κοινή έρευνα από τους Guardian, Lighthouse Reports , Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München συγκέντρωσε οπτικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει τη μαρτυρία των ανδρών και έγγραφα που επιβεβαιώνουν την κράτηση και αργότερα την απελευθέρωσή τους από τις ελληνικές αρχές. Οι άνδρες ήταν μεταξύ εκείνων που απάντησαν στην ομάδα του Facebook Consolidated Rescue, η οποία είχε ζητήσει από τους ανθρώπους να μιλήσουν για την πρακτική αυτή.

Οι αναφορές για απωθήσεις πολλαπλασιάστηκαν από τον Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είχαν συσσωρευτεί εκεί από τις τουρκικές αρχές, έφτασαν στα ελληνικά σύνορα αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι άνοιξε “την πύλη” προς την Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές απορρίπτουν συνεχώς τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Αλλά οι ντόπιοι στα παραμεθόρια χωριά μίλησαν ανοιχτά, όπως αναφέρει ο Guardian, για τους αιτούντες άσυλο, συνήθως μασκοφόρους, που “εργάζονται” για την αστυνομία, και δύο ανώτεροι Έλληνες αξιωματικοί επιβεβαίωσαν την πρακτική της χρήσης υπηκόων τρίτων χωρών ως πληρεξούσιων σε απωθήσεις.

 

Στο κελί την ημέρα, επαναπροωθήσεις το βράδυ

Οι ίδιοι οι άνδρες ισχυρίστηκαν συστηματικό εξαναγκασμό. Ο Μπασέλ, ένας Σύρος, είπε ότι πέρασε τρεις μήνες σε ένα αστυνομικό κελί στο Τυχερό, κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, απωθώντας άλλους.

Ο Μπασέλ είχε περάσει τον Έβρο στην Ελλάδα, ελπίζοντας να ζητήσει άσυλο. Η ομάδα του συνάντησε Έλληνες αστυνομικούς που τους χτύπησαν με ρόπαλα και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Τυχερού. Εκεί τους διέταξαν να γδυθούν και να στριμωχτούν σε υπερπλήρη κελιά.

Αφού έγινε αντιληπτό ότι ήταν αγγλόφωνος, ο Μπασέλ είπε ότι τον έβγαλαν από το κελί και του πρότειναν μια συμφωνία: θα δούλευε για την αστυνομία ή θα κατηγορείτο για εμπόριο ανθρώπων και θα πήγαινε στη φυλακή. Σε αντάλλαγμα για άδεια παραμονής στην Ελλάδα για ένα μήνα, θα έμενε κλεισμένος τη μέρα και θα αποφυλακιζόταν τη νύχτα για να απωθήσει άλλους αιτούντες άσυλο.

Ο Μπασέλ ανέφερε ότι του είπαν ότι η “δουλειά” θα ήταν χωρίς χρήματα, αλλά θα μπορούσε να επιλέξει από τα υπάρχοντα των μεταναστών. Δύο άλλοι είπαν την ίδια ιστορία στρατολόγησης και ξυλοδαρμών που ακολουθούσαν εάν κάτι πήγαινε στραβά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης.

«Αυτή η δουλειά είναι πολύ επικίνδυνη, επίσης λόγω της εχθρότητας μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων», είπε ο Μπασέλ. Αστυνομικές πηγές που μίλησαν στην έρευνα επιβεβαίωσαν ότι για την αποφυγή αντιπαραθέσεων με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούνται πληρεξούσιοι όπως ο Μπασέλ.

Τρεις Σύροι που κρατούνται σε άλλο αστυνομικό τμήμα, στο Νέο Χειμώνιο, είπαν παρόμοια ιστορία. Όλοι είχαν πληρώσει έως και 5.000 ευρώ σε έναν μεσάζοντα στην Κωνσταντινούπολη για να περάσουν στην Ελλάδα μέσω ενός λαθρέμπορου, ο οποίος είπε ότι θα τους περίμενε ένας Σύρος με την ελληνική αστυνομία. Τρομοκρατήθηκαν όταν συνειδητοποίησαν ότι θα οδηγούσαν βάρκες μεταναστών πίσω στην Τουρκία με αντάλλαγμα το δικό τους πέρασμα.

Ο Σύρος “βοηθός” της αστυνομίας που ζει στο τμήμα

Φωτογραφία τραβηγμένη από ένα βίντεο του «Μάικ», ο οποίος φέρεται να βοηθά την αστυνομία στο Νέο Χειμώνιο

 

Ένας από αυτούς, ο Farhad, είπε ότι δεχόταν απειλές τακτικά από έναν Σύρο που αποκαλούσε τον εαυτό του “Μαικ”, ο οποίος εργαζόταν στο Νέο Χειμώνιο, βοηθώντας την αστυνομία σε παράνομες απωθήσεις και στρατολογώντας και συντονίζοντας αιτούντες άσυλο.

Ο Farhad είπε ότι αρχικά αρνήθηκε να συμμετάσχει, αλλά του είπε ο “Μάικ” ότι κινδύνευε όχι απλώς να χάσει τα χρήματά του αλλά να “εξαφανιστεί” αν επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «Μάικ», που ζούσε στο αστυνομικό τμήμα, έψαχνε τους συλληφθέντες αιτούντες άσυλο στην όχθη του ποταμού προτού τους στείλουν πίσω. Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα χρυσά κοσμήματα και γινόταν βίαιος αν οι άνθρωποι δεν παρέδιδαν τα τιμαλφή.

Γερδεμένος και με τατουάζ ένα σπαρτιατικό κράνος, ο «Μάικ», αναγνωρίστηκε από τους άνδρες καθώς και από έναν ντόπιο ιδιοκτήτη καταστήματος, ο οποίος τον είχε δει με την αστυνομία. Τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην έρευνα είδαν και φωτογραφίες του στον σταθμό. Ο «Μάικ» λέγεται ότι συνεργάζεται με τον αδελφό του, έναν καταδικασθέντα δολοφόνο που καταζητείται για απαγωγή και για πολλαπλές κατηγορίες λαθρεμπορίου.

Ο Μπασέλ αφέθηκε ελεύθερος και τώρα έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά έχει τραυματιστεί από τότε που τον κρατούσαν σε κελί και τον οδηγούσαν, μασκοφόρο, σε ομάδες απελπισμένων, συχνά ημίγυμνων αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία.

Ο Guardian επικοινώνησε πολλές φορές με τα αστυνομικά τμήματα Τυχερού και Νέου Χειμωνίου, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων Έβρου, αλλά μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης δεν είχε καμία απάντηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα