Διέξοδος στα Σκόπια, με πρόωρες εκλογές

Διέξοδος στα Σκόπια, με πρόωρες εκλογές

Φως στο τούνελ της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια. Με παρέμβαση της ΕΕ, οι αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας έφτασαν σε συμφωνία. Τι θα ακολουθήσει

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, μετά από συνάντηση στα Σκόπια με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν η οποία διήρκεσε σχεδόν εννέα ώρες, κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

"Έχουμε συμφωνία υπογεγραμμένη από τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. της ΠΓΔΜ) και εκφράζω την ικανοποίησή μου γι΄αυτή την εξέλιξη. Με αυτήν ανοίγουν οι πόρτες για την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο κ. Χαν μετά την συνάντηση, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

Αμέσως μετά, ο ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Χόουιτ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, σε ανάρτησή του στο Τwitter έγραψε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή της ΠΓΔΜ, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στη συνάντηση με τον κ. Χαν, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ 'Αιβο Οράβ, συμμετείχαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, και συγκεκριμένα ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Θάτσι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινώσουν, τις επόμενες ώρες, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν στα τέλη του Απριλίου 2016. Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζαέβ, η οποία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από τότε από τη Βουλή, θα επιστρέψει στο νομοθετικό σώμα της χώρας τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τις εκλογές του Απριλίου του 2016 θα διοργανώσει μία μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία, πέραν από το VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Ν. Γκρούεφσκι και του DUI του Αλί Αχμέτι, θα μετέχει και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεβ.

Η συμφωνία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή της πολύωρης συνάντησης του κ. Χαν με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, είχε σημειωθεί αδιέξοδο και ο κ. Χαν, απογοητευμένος από την εξέλιξη της συνάντησης, ετοιμάστηκε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, κάτι που απετράπη την τελευταία στιγμή και επέστρεψε στη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, σε συνάντηση που είχαν στα Σκόπια στις 2 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, συμφώνησαν κατ' αρχάς για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2016, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την ΠΓΔΜ. Ωστόσο, η συμφωνία εκείνη δεν κατέστη δυνατό να οριστικοποιηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για τη μορφή και τη θητεία μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα διοργανώσει τις εκλογές αυτές.

SHARE: