Δικηγόρος Οτσαλάν στο NEWS 24/7: Τι απαντά για την μήνυση κατά της Ελλάδας

Δικηγόρος Οτσαλάν στο NEWS 24/7: Τι απαντά για την μήνυση κατά της Ελλάδας
Διαδήλωση Κούρδων στη Γερμανία 2022 Frank Augstein/AP

Το σχόλιο της δικηγόρου του φυλακισμένου στην Τουρκία ιδρυτή του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν για τα περί μήνυσης του πελάτης της κατά της Ελλάδας

Τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν να έχει καταθέσει μήνυση κατά της Ελλάδας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη (30/11) η δικηγόρος του.

Μιλώντας στο NEWS 24/7, η Ραζιγέ Τουργκούτ επεσήμανε: “Κάναμε αίτηση σε ελληνικό διοικητικό δικαστήριο γιατί απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου του κ. Οτσαλάν το 2019  για εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αφού εξαντλήθηκαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα“.

Και πρόσθεσε: “Δεν γνωρίζουμε πώς διαδόθηκε αυτή η είδηση. Δεν έχουμε ακόμη εξήγηση. Ο πελάτης μας δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας από τον Αύγουστο του 2019. Βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να τον ακούσουμε. Υπάρχει ένας ημιτελής φάκελος στο Δικαστήριο από το 2011. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πολύ αργό με τον Οτσαλάν. Οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτή η υπόθεση“.

Για πρώτη φορά στο ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν επιστρέφει στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), όπου εμφανίζεται συχνά μέσα στα χρόνια. Έως τώρα με αγωγές εναντίον της Τουρκίας για τις συνθήκες σύλληψης και της κράτησης του.

Τώρα κινείται για πρώτη φορά εναντίον της Ελλάδας.

Ζητά να εξεταστεί αν αντίκεινται στα όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) όσα έγιναν α) κατά την προσγείωση του στην Ελλάδα το 1998, β) με την αίτηση για άσυλο και γ) με την παράδοση του από Έλληνες στις τουρκικές αρχές, επί εδάφους Κένυας -το Φεβρουάριο του 1999.

Σημείωση: τα δυο από τα 3 έχουν εξεταστεί και απορριφθεί, από ελληνικά δικαστήρια.

Τα δυο μέρη έχουν στη διάθεσή τους 12 εβδομάδες, για να υποβάλουν τη γνώμη τους στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, o Οτσαλάν αναφέρει “κακή μεταχείριση” από την ελληνική αστυνομία στην άφιξη του στην Ελλάδα στις 9/10 του 1998 (κάτι που “παραβιάζει το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ επί της απαγόρευσης της απάνθρωπης και κακής μεταχείρισης).

Επισημαίνει ότι το γεγονός ότι κρατήθηκε “de facto” και χωρίς νομική βάση, κατά την παραμονή του στην ελληνική επικράτεια (9 Οκτωβρίου 1998 στο αεροδρόμιο Αθηνών, 29 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου 1999 στην Κέρκυρα, 2-15 Φεβρουαρίου 1999 στην Ελληνική Πρεσβεία στην Κένυα) σχετίζεται με το δικαίωμα της ΕΣΔΑ περί ελευθερίας και ασφάλειας (και είναι παραβίαση του άρθρου 5).

Συνεχίζει με τα της μεταφοράς του στην Κένυα και την παράδοση του στις τουρκικές αρχές, επισημαίνοντας πως (παραβιάστηκε το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ, σχετικό με το δικαίωμα στη ζωή και το άρθρο 3) και καταλήγει στο ότι το γεγονός πως δεν του επετράπη να καταθέσει αγωγή ενώπιον των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων, κατά της απόρριψης της αίτησης για άσυλο, παραβιάζει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, σχετικά με το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Με βάση αυτές τις αναφορές, το ΕΔΔΑ αναμένεται να εκδώσει απόφαση για την υπόθεση Οτσαλάν κατά της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους.

Το δικαστήριο μπορεί επίσης, να πραγματοποιήσει ακρόαση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα