Διπλωματική καταδίκη του Τραμπ – ‘Συγγνώμη’ απαιτούν 54 χώρες

Διπλωματική καταδίκη του Τραμπ – ‘Συγγνώμη’ απαιτούν 54 χώρες
President Donald Trump gives a thumbs up to members of the media as he walks across the South Lawn as he arrives at the White House in Washington, Sunday, Jan. 7, 2018, after traveling from Camp David, Md. (AP Photo/Andrew Harnik) AP Photo/Andrew Harnik

Τα σχόλια για χώρες «απόπατους» έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις και ήδη μια παραίτηση

Σοβαρές αντιδράσεις και κατακραυγή κυρίως στις αφρικανικές χώρες προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις νέες ρατσιστικές του δηλώσεις. Έτσι, οι πρεσβευτές 54 αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη αξίωσαν χθες, με μια ανακοίνωσή τους σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο, να υπάρξει «ανάκληση» και να ζητηθεί «συγγνώμη», ενώ ο αμερικανός πρεσβευτής στον στον Παναμά Τζον Φίλι υπέβαλε την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πια να υπηρετεί τον πρόεδρο Τραμπ.

Απαιτούν μια δίκαιη συγγνώμη

Να ανακαλέσει τις «ρατσιστικές» δηλώσεις του και να ζητήσει «συγγνώμη» όσον αφορά τη μετανάστευση στις ΗΠΑ από «χώρες απόπατους», ζητούν οι πρεσβευτές 54 αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη. Μετά την έκτακτη σύγκλησή της για μια συνεδρίαση που διήρκεσε τέσσερις ώρες, η ομάδα των αφρικανών πρεσβευτών τόνισε σε μια κοινή ανακοίνωσή της που εγκρίθηκε ομόφωνα ότι είναι «εξαιρετικά σοκαρισμένη» και «καταδικάζει» τα «σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα» σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ «όπως αυτά μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης».Η ομάδα των πρεσβευτών τόνισε πως είναι «ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη και μεγεθυνόμενη τάση της αμερικανικής κυβέρνησης» να «δυσφημεί» την Αφρική και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές πλην της λευκής.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την «αλληλεγγύη της προς τον αϊτινό λαό και τους άλλους (λαούς) που επίσης δυσφημίστηκαν» ενώ ευχαρίστησε «τους Αμερικανούς κάθε (εθνικής ή φυλετικής) προέλευσης οι οποίοι καταδίκασαν αυτά τα σχόλια».

Ζητούν εξηγήσεις

Η κυβέρνηση της Κούβας «καταδικάζει σθεναρά τις ρατσιστικές, δυσφημιστικές και απρεπείς δηλώσεις (του προέδρου) των ΗΠΑ για την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ, τα κράτη της Αφρικής και άλλων ηπείρων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε μια ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Αυτές οι γεμάτες μίσος και περιφρόνηση δηλώσεις προκαλούν την αγανάκτηση του κουβανικού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι Αφρικανοί και οι Αϊτινοί στην ιστορία της Κούβας.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι απέστειλε μια επιστολή για να διαμαρτυρηθεί επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, και η Μποτσουάνα ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπορόν για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της κυβέρνησης για τις “ρατσιστικές” δηλώσεις που αποδίδονται στον Τραμπ.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρεσβευτή να αποσαφηνίσει “αν η Μποτσουάνα θεωρείται χώρα-απόπατος, δεδομένου ότι πολλοί πολίτες της κατοικούν στις ΗΠΑ”.

Και μια παραίτηση

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρεσβευτής στον Παναμά Τζον Φίλι, διπλωμάτης καριέρας και πρώην πιλότος ελικοπτέρου του Σώματος Πεζοναυτών, παραιτήθηκε χθες βράδυ δηλώνοντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι πλέον δεν αισθάνεται πως είναι σε θέση να υπηρετεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Ως νέος υπάλληλος της διπλωματικής υπηρεσίας, υπέγραψα όρκο να υπηρετώ πιστά τον πρόεδρο και τη διοίκησή του με απολιτικό τρόπο, ακόμα και όταν ίσως δεν συμφωνώ με συγκεκριμένες πολιτικές”, δήλωσε ο Φίλι, σύμφωνα με απόσπασμα της επιστολής παραίτησής του, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters την Παρασκευή.

“Οι ανώτεροί μου είχαν καταστήσει σαφές ότι εάν πίστευα πως δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, τότε θα έπρεπε να είχα την ειλικρίνεια να παραιτηθώ.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Φίλι από τα καθήκοντά του, λέγοντας ότι ο πρεσβευτής “ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση του Παναμά για την απόφασή του να αποχωρήσει από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους στις 9 Μαρτίου 2018”.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Στιβ Γκολντστάιν δήλωσε ότι η αποχώρηση του Φίλι δεν συνιστά απάντηση στην υποτιθέμενη χρήση της λέξης “απόπατος” από τον πρόεδρο Τραμπ για να περιγράψει την Αϊτή και τις αφρικανικές χώρες σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γκολντστάιν δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για την προγραμματισμένη αποχώρηση του Φίλι 24 ώρες πριν από την υποτιθέμενη χρήση του όρου από τον Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι ο πρεσβευτής παραιτήθηκε για “προσωπικούς λόγους”.

“Ο καθένας έχει μια γραμμή που οι άλλοι δεν θα περάσουν”, δήλωσε ο Γκολντστάιν σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών. “Αν ο πρεσβευτής αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει … τότε έλαβε τη σωστή απόφαση για τον ίδιο και εμείς το σεβόμαστε αυτό”.

Προσπαθούν να μαζέψουν τα «ασυμμάζευτα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το σχόλιο που προκάλεσε σκάνδαλο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη μετανάστευση με μέλη της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο, διερωτώμενος γιατί οι ΗΠΑ να υποδέχονται μετανάστες από «χώρες απόπατους» κι όχι από τη Νορβηγία.

Ερωτηθείς για το σχόλιο αυτό το βράδυ της Πέμπτης ο Λευκός Οίκος δεν το διέψευσε, περιοριζόμενος να υπογραμμίσει ότι ο Τραμπ μάχεται «πάντα υπέρ του αμερικανικού λαού».

Ο αμερικανός πρόεδρος αποπειράθηκε να κατευνάσει την αγανάκτηση που προκάλεσε το σχόλιό του το πρωί της Παρασκευής, υποστηρίζοντας μέσω Twitter ότι εκφράστηκε μεν με σκληρό τρόπο, αλλά δεν χρησιμοποίησε την υβριστική έκφραση που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιθέτως σημείωσαν είτε ότι τον άκουσαν να εκφράζεται ακριβώς όπως μεταδόθηκε, ή ότι τους το επιβεβαίωσαν παρόντες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα