Δυσαρεστημένη η Τυνησία που δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη για τη Λιβύη

Δυσαρεστημένη η Τυνησία που δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη για τη Λιβύη
Υπουργοί εξωτερικών Τυνησίας και Γερμανίας AP

Την κατάπληξή του εξέφρασε ο πρεσβευτής της Τυνησίας στο Βερολίνο που δεν προσκλήθηκε στη διεθνή διάσκεψη για τη γειτονική της Λιβύη.

Η Τυνησία εξέφρασε σήμερα τη λύπη της που δεν προσκλήθηκε στη διεθνή διάσκεψη για τη γειτονική της Λιβύη που έχει προγραμματιστεί την Κυριακή στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια έναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο πρεσβευτής της Τυνησίας στο Βερολίνο εξέφρασε την κατάπληξη του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle. Η τυνησιακή διπλωματία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δηλώσεις του απηχούσαν την θέση της, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Η εφημερίδα Le Temps με τίτλο “ακατανόητο”, αναφέρεται στην απόφαση και εκφράζει λύπη για το “σκληρό πλήγμα για τη διπλωματία”. 

Η Τυνησία, η οποία αυτή την περίοδο είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προετοιμάζεται για ενδεχόμενη ροή χιλιάδων πολιτών που θέλουν να γλιτώσουν από τις μάχες στη Λιβύη. 

Η χώρα συνεχίζει να μην έχει νέα κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις εκλογές και του υπουργείου Εξωτερικών ηγείται ο μεταβατικός υπουργός Σάμπρι Μπαχτόμπτζι. 

Ο τελευταίος συνάντησε κεκλεισμένων των θυρών τους ομολόγους του που μετέβησαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσουν για την σύγκρουση στη Λιβύη, κυρίως τον Γάλλο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Ιταλό Λουίτζι ντι Μάιο. 

Ο πρόεδρος Κάις Σαΐντ επανέλαβε την ουδετερότητα της Τυνησίας έπειτα από μια συνάντηση του στα τέλη Δεκεμβρίου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα στηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση προκειμένου να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα