Δολοφονία Ρώσου πράκτορα: Κλιμακώνουν την ένταση Ρωσία – Βρετανία με απειλές και προειδοποιήσεις

Δολοφονία Ρώσου πράκτορα: Κλιμακώνουν την ένταση Ρωσία – Βρετανία με απειλές και προειδοποιήσεις
Police officers stand guard at the bottom of the road where former Russian double agent Sergei Skripal lives in Salisbury, England, Tuesday, March 13, 2018. The use of Russian-developed nerve agent Novichok to poison ex-spy Sergei Skripal and his daughter makes it "highly likely" that Russia was involved, British Prime Minister Theresa May said Monday. Novichok refers to a class of nerve agents developed in the Soviet Union near the end of the Cold War. (AP Photo/Matt Dunham) ap

Δεν θα πρέπει να απειλείτε μια πυρηνική δύναμη προειδοποιεί η Ρωσία, μετά τις τοποθετήσεις Βρετανών αξιωματούχων για την πολύκροτη υπόθεση

‘Στο κόκκινο” βρίσκονται οι σχέσεις Λονδίνου και Μόσχας, στον απόηχο της έντασης που προκάλεσε η δηλητηρίαση του διπλού Ρώσου πράκτορα στη Βρετανία.

Η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, να απαντά λακωνικά στις δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων για την «υπόθεση Σκριπάλ»: δεν πρέπει να απειλείτε μια πυρηνική δύναμη.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε επίσης ότι ούτε ένα βρετανικό μέσο ενημέρωσης δεν θα μείνει στην Ρωσία αν το Λονδίνο αποφασίσει να κλείσει το Russia Today.

Η Μαρία Ζαχάροβα προέβη στην δήλωση αυτή με αφορμή την ανακοίνωση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου της Βρετανίας Ofcom, στη οποία αναφέρεται ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT θα χάσει την άδεια να εκπέμπει στη χώρα (Βρετανία), εάν οι βρετανικές αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του βρίσκεται η Ρωσία.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο αναμένει μια εξήγηση από τη Ρωσία για το πώς ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα στο Σάλσμπερι, βρέθηκε στη Βρετανία.

«Επανέλαβα τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι αναμένουμε έως το τέλος της σημερινής ημέρας μια εξήγηση από το ρωσικό κράτος για το πώς αυτή η ουσία κατέληξε να χρησιμοποιείται στο Σάλσμπερι» σημείωσε ο Μπρίστοου μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ.

Και νέος θάνατος Ρώσου εξόριστου στη Βρετανία

Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία χαρακτήρισε ανεξήγητο τον θάνατο του στενού συνεργάτη του Μπορίς Μπερεζόφσκι , Νικολάι Γκλουσκόφ. Τι σχετικές έρευνες για τον θάνατο του Γκλουσκό έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας, μελετώντας τις επαφές που είχε ο Ρώσος επιχειρηματίας. Την δήλωση αυτή έκανε στον ανταποκριτή του πρακτορείο TASS η Scotland Yard, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα όσον αφορά τις πληροφορίες που υπάρχουν για τον θάνατο του επιχειρηματία.

«Στην παρούσα φάση το αντιτρομοκρατικό τμήμα της αστυνομίας της πρωτεύουσας έχει αναλάβει την έρευνα για λόγους προφύλαξης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επαφές που είχε ο συγκεκριμένος άνθρωπος», δήλωσε η βρετανική αστυνομία , η οποία κατά παράδοση δεν αναφέρει τα ονόματα των θανόντων ή των ατόμων που έχουν τραυματισθεί. Η βρετανική αστυνομία υπογράμμισε ότι ο θάνατος, που επήλθε στις 12 Μαρτίου στις 22.46 ( ώρα Λονδίνου), αξιολογείται ως ανεξήγητος.

Η εφημερίδα Kommersant γράφει ότι η αστυνομία του Λονδίνου άρχισε να ερευνά τις συνθήκες του θανάτου του πρώην υποδιευθυντή της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας AEROFLOT Νικολάι Γκλουσκόφ, η σωρός του οποίου βρέθηκε χθες με ίχνη ασφυξίας.

Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα Kommersant γνωστοί του Νικολάι Γκλουσκόφ , τον Γκλοσκόφ βρήκε νεκρό η κόρη του Νατάλια στο διαμέρισμα του στα περίχωρα του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ίδια , στο λαιμό του πατέρα της ήταν εμφανή τα ίχνη ασφυξίας. Ωστόσο οφείλονται σε δολοφονία ή αυτοκτονία παραμένει ασαφές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα