Don’t Say Gay: Οργή για το νομοσχέδιο της Φλόριντα που “κόβει” τη συζήτηση περί σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία

Don’t Say Gay: Οργή για το νομοσχέδιο της Φλόριντα που “κόβει” τη συζήτηση περί σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία
Διαδηλώσεις κατά του "Don't say Gay" AP

Ο νόμος της Φλόριντα με την υπογραφή των Ρεπουμπλικανών που έχει γίνει γνωστός ως "Don't say Gay" έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Τι προβλέπει για τη διδασκαλία σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ νομοσχέδιο το οποίο πέρασε από τη Γερουσία της Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας τον Φεβρουάριο και επιβάλλει περιορισμούς στη συζήτηση που μπορεί να διεξάγεται εντός του σχολείου σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Το περίφημο νομοσχέδιο “Don’t say Gay” (“Μη λες Gay”) με την υπογραφή των Ρεπουμπλικάνων έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη μαθητική και γονεϊκή κοινότητα, με πολλές συγκεντρώσεις να έχουν διεξαχθεί το προηγούμενο διάστημα εναντίον του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε με τον τίτλο “γονικά δικαιώματα στην εκπαίδευση”.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο “Don’t say Gay”

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, στα δημόσια σχολεία στη Φλόριντα δεν επιτρέπονται τα μαθήματα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου σε παιδιά από το νηπιαγωγείο έως την τρίτη τάξη τοιυ δημοτικού, δηλαδή για ηλικίες από 5 έως 9 ετών, ενώ έχει αναφορά για “ακατάλληλο περιεχόμενο” και σχετικά με μαθητές άλλων τάξεων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε από το Σώμα της Φλόριντα στα τέλη Φεβρουαρίου και τη Γερουσία της πολιτείας την περασμένη εβδομάδα, επιβάλλει αρκετούς – αόριστους – περιορισμούς στη διδασκαλία στην τάξη. Το πιο αξιοσημείωτο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπει ότι “η διδασκαλία στην τάξη από το σχολικό προσωπικό ή τρίτα μέρη σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου δεν μπορεί να γίνει στο νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη τάξη ή με τρόπο που δεν είναι κατάλληλος για την ηλικία ή αναπτυξιακά κατάλληλος για τους μαθητές σύμφωνα με το κράτος πρότυπα.”

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οι γονείς θα μπορούν να κάνουν μήνυση σε διευθυντές που θεωρούν ότι παραβιάζουν τον νόμο.

Στο προοίμιό του, οι συντάκτες του νομοσχεδίου έγραφαν ότι στόχος τους είναι να απαγορεύσουν τη “συζήτηση στην τάξη για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου”. Αργότερα όμως, το νομοσχέδιο που τελικά κατατέθηκε αναφέρει ότι “η διδασκαλία στην τάξη από το σχολικό προσωπικό ή τρίτα μέρη σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενδέχεται να μην υπάρχει”.

Η “ύπουλες” διατυπώσεις του νόμου της Φλόριντα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το ότι δάσκαλοι που δεν καταλαβαίνουν πώς να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο είναι πιθανό να λογοκρίνουν υπερβολικά αυτά που λένε στα παιδιά για να προστατευτούν από το να κατηγορηθούν για παραβίαση του νόμου.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το τελευταίο μιας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών των Ρεπουμπλικανών με στόχο την περιστολή της συζήτησης σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στις σχολικές αίθουσες, καθώς τα αμερικανικά σχολεία εξελίσσονται σε ένα κρίσιμο πεδίο μάχης για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που θέτει περιορισμούς στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στα σχολεία

Τις τελευταίες εβδομάδες, επικεφαλείς εταιρειών παγκοσμίως, συντακτικές επιτροπές μεγάλων εφημερίδων και ηθοποιοί του Χόλιγουντ χαρακτήρισαν την παραπάνω νομοθεσία “βαθιά ανησυχητική” και “καθόλου αμφιλεγόμενη”.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί λένε ότι τέτοιες πολιτικές θα βλάψουν την κοινότητα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανς και των queer ατόμων.

Ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μιγκέλ Καρντόνα, κατηγόρησε τους γερουσιαστές της Φλόριντα ότι έβαλαν σε προτεραιότητα νομοσχέδια μίσους που πλήττουν κάποιους από τους μαθητές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Πολλοί μαθητές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, ενώ εξελισσόταν η ψηφοφορία, στην έδρα του τοπικού Κογκρέσου φωνάζοντας «Εμείς λέμε γκέι», ωστόσο το νομοσχέδιο έχει γίνει πλέον νόμος στη Φλόριντα, εν μέσω έντονων συζητήσεων και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα