Δυσαρέσκεια για την επιζήσασα από το Άουσβιτς

Δυσαρέσκεια για την επιζήσασα από το Άουσβιτς

Οι δηλώσεις της Eva Kor, επιζήσασα από το Άουσβιτς, σχετικά με τη δίκη πρώην φύλακα των στρατοπέδων συγκέντρωσης έφερε την αντίδραση από τους συν-ενάγοντες.

Ο 93χρονος Oskar Groening ήταν φύλακας στο Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Μάλιστα είχε το παρατσούκλι ''Ο Λογιστής του Άουσβιτς'' καθώς κρατούσε τα χρήματα και άλλα πολύτιμα αγαθά από τους Εβραίους που κρατούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης . Τώρα, 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο Oskar οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε 300χιλιάδες φόνους.

Την προηγούμενη εβδομάδα μια από τους επιζώντες, η Eva Kor, η οποία σήμερα είναι 81 ετών έκανε κάτι συγκινητικό και αναπάντεχο. Μόλις είδε τον κατηγορούμενο του έδωσε το χέρι της,τον αγκάλιασε και εκείνος τη φίλησε στο μάγουλο.

Πέρα όμως από αυτή τη συγκινητική χειρονομία, η Kor έκανε και κάποιες δηλώσεις που δυσαρέστησαν τους άλλους συν-ενάγοντες. Η 81χρονη μίλησε στο κανάλι Günther Jauch TV και τόνισε ότι ο Groening δεν θα έπρεπε να δικάζεται αφού έχει αποδεχτεί την ηθική του ενοχή και δεν αρνείται τα όσα συνέβησαν τότε. Αντιθέτως τόνισε ότι αυτή που θα έπρεπε να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης είναι οι νέο-Ναζί που βρίσκονται έξω από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης και αποκαλούν τον Groening θύμα του Γερμανικού νομοθετικού συστήματος.

Δυσαρέσκεια για την επιζήσασα από το Άουσβιτς

Νέο-Ναζί έξω από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης του πρώην φύλακα των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Επίσης η Kor δήλωσε σχετικά με τη φωτογραφία που τη δείχνει αγκαλιασμένη  με τον 93χρονο άντρα: ''Ξέρω ότι πολλοί θα με κατακρίνουν για αυτή τη φωτογραφία αλλά δε με νοιάζει. Ήταν δύο άνθρωποι που συναντήθηκαν 70χρόνια μετά από όσα έγιναν''.

Οι υπόλοιποι 49 συν-ενάγοντες όμως δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη με την Kor. Σε ανακοίνωση τους που εξέδωσαν μέσω του δικηγόρου τους αναφέρουν: ''Οι πελάτες μας δεν θα είχαν κάνει κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο συμβάν αν η κ.Kor δεν επαναλάμβανε συνεχώς ότι συγχωρεί τον κατηγορούμενο. Εμείς δεν μπορούμε να τον συγχωρέσουμε για τη συμμετοχή του στη δολοφονία συγγενών μας και άλλων 299 χιλιάδων ανθρώπων. Θέλουμε δικαιοσύνη''.  Επίσης στην ανακοίνωση τους οι συν-ενάγοντες αναρωτήθηκαν γιατί η κ. Kor αποφάσισε να έρθει στη δίκη αφού δεν θεωρεί ότι θα έπρεπε να γίνεται.

Πηγή: www.independent.co.uk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρώην μέλος των Ναζί σε δίκη για χιλιάδες φόνους

Επιζήσασα από το Άουσβιτς συγχωρεί και αγκαλιάζει πρώην φύλακα των Ες Ες

SHARE: