Δυσκολεύεσαι να βρεις PlayStation 5; Υπάρχουν αποθέματα στη… Γάζα

Δυσκολεύεσαι να βρεις PlayStation 5; Υπάρχουν αποθέματα στη… Γάζα
Shutterstock

Στην απομονωμένη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να μην υπάρχουν, μεταξύ πολλών άλλων, φάρμακα και τσιμέντο, ωστόσο αφθονούν κονσόλες PlayStation 5.

Μπορεί η απομονωμένη Λωρίδα της Γάζας να βομβαρδίζεται συχνά και να έχει ελλείψεις βασικών αγαθών και φαρμάκων, ωστόσο ενόψει των Χριστουγέννων, έχει άφθονες προμήθειες από κάτι που λαχταρά ο υπόλοιπος κόσμος αλλά πολύ δύσκολα μπορεί να βρει: ένα ολοκαίνουργιο PlayStation 5.

Η ναυαρχίδα της κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών της Sony είναι πολύ δημοφιλής αυτή την εορταστική περίοδο, αν και οι περισσότεροι που θέλουν μια θα απογοητευτούν πολύ.

Η παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα σε συνδυασμό με έλλειψη ημιαγωγών – ζωτικής σημασίας τσιπ υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στην κονσόλα – την έχει μετατρέψει σε σπάνιο είδος. Ενώ μπορούν να βρεθούν μεταχειρισμένα, μεταπωλημένα και κλεμμένα PS5, είναι σπάνια και συχνά κοστίζουν πολύ περισσότερο από την τιμή λιανικής.

Στο κέντρο της πόλης της Γάζας, η τιμή είναι επίσης πολύ πάνω από την επίσημη τιμή και αχρησιμοποίητα PS5 μπορεί να δει κανείς σε μερικές βιτρίνες.

Τα πρώτα PS5 έφτασαν στη Γάζα τον Απρίλιο από λαθρεμπόριο, όπως δήλωσε στον Guardian ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρονικών στη Γάζα. Προέρχονται από το Ντουμπάι, αποσυναρμολογήθηκαν, μεταφέρθηκαν λαθραία σε κομμάτια μέσω της Αιγύπτου και επανασυναρμολογήθηκαν στη Γάζα. Μερικοί πουλήθηκαν για σχεδόν 1.400 ευρώ.

Ωστόσο, ο καταστηματάρχης είπε ότι το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες επέτρεψε σε προμηθευτές στη Γάζα να εισάγουν κονσόλες από Ισραηλινούς εμπόρους, με προσαύξηση. Έκτοτε, η τιμή έχει πέσει στη Γάζα στα 895 – 1000 ευρώ, με πολλές κονσόλες ωστόσο να παραμένουν στα ράφια.

Όταν η Sony κυκλοφόρησε το PS5 λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, οι λιανοπωλητές στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατακλύζονταν από τη ζήτηση, με πολλούς ιστότοπους αγορών να “μπλοκάρουν”.

Η Γάζα είναι μια ασυνήθιστη τοποθεσία για να υπάρχουν προμήθειες PS5. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια, έχουν αποκλείσει την περιοχή για χρόνια και οι κάτοικοι αναφέρονται σε αυτή ως “η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου” λόγω της αδυναμίας τους να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Το Ισραήλ αποτρέπει τακτικά προϊόντα, από τσιμέντο μέχρι μπαταρίες και ιατρικό εξοπλισμό, να εισέλθουν στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη στρατιωτική ομάδα Χαμάς για την κατασκευή αυτοσχέδιων πυραύλων. Οι ειδικοί του ΟΗΕ λένε ότι ο αποκλεισμός είναι μια μορφή συλλογικής τιμωρίας για τους 2 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας.

Ωστόσο, ακόμη και τα πιο περιζήτητα προϊόντα πολυτελείας θα βρουν τον τρόπο να μπουν στην περιοχή. Το κύριο ανταγωνιστικό προϊόν του PS5, το Xbox Series X της Microsoft , είναι επίσης διαθέσιμο στη Γάζα, και αυτό ωστόσο με λίγους αγοραστές.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του News 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα