ΕΕ: Δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως Πρόεδρο της Λευκορωσίας

ΕΕ: Δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως Πρόεδρο της Λευκορωσίας
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλέξαντρ Λουκασένκο στην τελετή ορκομωσίας της έκτης θητείας του, 23 Σεπτεμβρίου 2020. AP

Η νέα θητεία του Λουκασένκο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας, λέει η ΕΕ.

Η ΕΕ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας, μια μέρα μετά την ορκομωσία του για έκτη θητεία σε μυστική τελετή.

Εκπρόσωπος της Ερωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η αιφνιδιαστική τελετή ορκομωσίας, καθώς και η αμφισβητούμενη επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, στερούνται “οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμότητας”.

Οι καλεσμένοι στην ορκωμοσία του Προέδρου ήταν κυρίως πιστοί αξιωματούχοι και προφανώς δεν είχαν προσκληθεί ξένοι αξιωματούχοι. Ένα μέλος της αντιπολίτευσης το περιέγραψε ως “συνάντηση κλεφτών”.

Εκτός από την 27μελή Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ απέρριψαν επίσης τα αποτελέσματα των εκλογών. Παρόλα αυτά, ο Λουκασένκο συνεχίζει να υποστηρίζεται από τη γειτονική Ρωσία, τον σημαντικότερο σύμμαχό του.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλέξαντρ Λουκασένκο στην τελετή ορκομωσίας της έκτης θητείας του, 23 Σεπτεμβρίου 2020. AP

Τι λέει η ΕΕ;

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τα ψευδεπίγραφα αποτελέσματα [των εκλογών] τους. Σε αυτή τη βάση, η λεγόμενη “ορκομωσία Προέδρου” της 23ης Σεπτεμβρίου 2020 και η νέα εντολή που διεκδίκησε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο στερούνται δημοκρατικής νομιμότητας“, ανέφερε σε δήλωσή του ο Josep Borrell της ΕΕ.

“Αυτή η “ορκωμοσία” έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη βούληση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού της Λευκορωσίας, όπως εκφράζεται σε πολυάριθμες, άνευ προηγουμένου και ειρηνικές διαμαρτυρίες μετά τις εκλογές, και χρησιμεύει μόνο για την περαιτέρω εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης στη Λευκορωσία”.

Προσέθεσε ότι η ΕΕ επανεξετάζει τις σχέσεις της με τη Λευκορωσία “υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης”.

Η εκλογική επιτροπή της χώρας δήλωσε ότι ο Λουκασένκο, ο οποίος είναι στην εξουσία για 26 χρόνια, κέρδισε πάνω από το 80% των ψήφων, πυροδοτώντας εβδομάδες διαμαρτυριών στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία.

Να σημειωθεί ότι πολλά πρόσωπα της αντιπολίτευσης που αναφέρουν ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη υπέρ του Λουκασένκο βρίσκονται τώρα σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία σε γειτονικές χώρες εν μέσω κύματος συλλήψεων. Ωστόσο, παρά την τρέχουσα καταστολή, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα