ΕΕ: Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν AP

Η Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία της, για τον τρόπο που η ουγγρική κυβέρνηση χειρίζεται τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων.

«Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουγγαρία», δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων Βέρα Γιούροβα αναφερόμενη στην υιοθέτηση έκτακτων μέτρων από την ουγγρική κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που δίνουν απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε ανησυχίες για την νομοθεσία, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα προβληματική την έλλειψη καθορισμένου ορίου στην δυνατότητα διακυβέρνησης με διατάγματα και την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης.

ADVERTISING

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έλαβε το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19.

Με βάση την νέα νομοθεσία, άτομα που δημοσιεύουν όσα θεωρούνται ως ψευδείς ειδήσεις, ή διαστρεβλωμένα γεγονότα, βρίσκονται αντιμέτωπα με ποινές πολλών ετών φυλάκισης.

Οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν αυτή την στιγμή τον νόμο και θα παρακολουθήσουν στενά πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί.

«Αυτό δεν έρχεται από το πουθενά», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) η Γιούροβα, που επιβλέπει θέματα κράτους δικαίου, αναφερόμενη στις ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει ένα ιστορικό».

Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στις διαδικασίες βάσει του άρθρου 7 των συνθηκών της ΕΕ που έχει ενεργοποιηθεί κατά της Βουδαπέστης και στις πολλές ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και στην ελευθερία του λόγου.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Όρμπαν, Ουγγαρία, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network