ΕΕ: “Ναι” στα τεστ κορονοϊού για τους Κινέζους ταξιδιώτες

ΕΕ: “Ναι” στα τεστ κορονοϊού για τους Κινέζους ταξιδιώτες
Διενέργεια τεστ κορονοϊού σε Κινέζους ταξιδιώτες AP Photo/Aurelien Morissard

Υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, τάχθηκε η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ, τη στιγμή που η ανησυχία για νέο κύμα κορονοϊού εντείνεται συνεχώς.

Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών στην Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση, ενώ η Κομισιόν ετοίμασε σχέδιο γνωμοδότησης της για να καθοδηγήσει τη σημερινή συζήτηση, το οποίο τώρα θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των κρατών μελών στη συνεδρίαση. Περαιτέρω συζήτηση θα γίνει αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων), λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με:

μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς, συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στις καταλληλότερες πτήσεις και αεροδρόμια και να εκτελούνται με συντονισμένο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τη γνώμοδότησή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας μόλις εγκριθεί.

«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τονίζει με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «σήμερα η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει:

  • Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα
  • Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων
  • Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση».

«Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)» συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι αντιδράσεις του Πεκίνου για τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλουν ορισμένες χώρες σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα. Το Πεκίνο μάλιστα προχώρησε σε απειλές κατά των χωρών αυτών με αντίμετρα που πρόκειται να επιβάλει από την πλευρά του.

Καθώς η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας εντείνεται διαρκώς μετά την αιφνιδιαστική άρση των υγειονομικών περιορισμών στην Κίνα, ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προστασίας.

Σφοδρές επικρίσεις κατά των μέτρων από την Κίνα

“Πιστεύουμε ότι οι περιορισμοί εισόδου που έχουν υιοθετηθεί από ορισμένες χώρες με στόχο την Κίνα στερούνται επιστημονικής βάσης, ενώ ορισμένες υπερβολικές πρακτικές είναι ακόμη πιο απαράδεκτες“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε ενημέρωση.

“Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες χειραγώγησης των μέτρων του Covid για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβουμε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας”.

Τα σχόλια ήταν τα πιο αιχμηρά της Κίνας μέχρι σήμερα σχετικά με το θέμα, καθώς η Αυστραλία και ο Καναδάς προστέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών που απαιτούν από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ Covid πριν επιβιβαστούν στην πτήση τους.

Η Κίνα, από την άλλη, συνεχίζει να ανακοινώνει απειροελάχιστα κρούσματα, σε σχέση με τα πραγματικά μεγέθη, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν μόλις τρεις νέοι θάνατοι.

Οι χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς

Πολλές είναι οι χώρες που έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Αυτές είναι οι εξής:

  • ΗΠΑ
  • Γαλλία
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Αυστραλία
  • Καναδάς
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ισραήλ
  • Ιαπωνία
  • Νότια Κορέα
  • Ινδία
  • Μαρόκο

Παράλληλα, το Κατάρ πρόκειται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους.

Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης κρίσεων για τη λήψη αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ισπανία και Γαλλία έχουν ήδη ζητήσει να επιστρέψουν τα υποχρεωτικά τεστ στους επιβάτες που μπαίνουν στην Ευρώπη, από την Κίνα.

Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων συγκάλεσε για την Τετάρτη η σουηδική προεδρία για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες για την γενετική αλληλουχηση του ιού, την κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στις επικοινωνίες κινδύνου σχετικά με τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα