ΕΕ: “Υβριδική επίθεση” από τη Λευκορωσία με “όπλο” τους μετανάστες – Διευρύνονται οι κυρώσεις

ΕΕ: “Υβριδική επίθεση” από τη Λευκορωσία με “όπλο” τους μετανάστες – Διευρύνονται οι κυρώσεις
Μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας Leonid Shcheglov/BelTA - AP IMAGES

Για "υβριδική επίθεση κατά της ΕΕ" κατηγορεί την Λευκορωσία ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Αιχμές στην Πολωνία για τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση στα σύνορα. Στο στόχαστο Ρωσία και Τουρκία για πιθανή εμπλοκή τους. Εκτάκτως συγκαλείται το ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας την Τετάρτη (10/11) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι μια πραγματική μεταναστευτική κρίση, αλλά μια «υβριδική επίθεση κατά της ΕΕ».

Ο Μ. Βέμπερ ανέφερε ότι ο «δικτάτορας Λουκασένκο» αυξάνει την πίεση στα σύνορα της ΕΕ, ως αντίποινα στις κυρώσεις που του επέβαλαν οι Βρυξέλλες.

Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να στείλει η ΕΕ, είπε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, είναι ότι «η ΕΕ δεν εκβιάζεται» και ότι οι μετανάστες είναι τα θύματα.

Ο Μ. Βέμπερ τόνισε ότι η Λιθουανία και η Λετονία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), βοήθησαν τους ανθρώπους που έφτασαν στα σύνορά τους με υπεύθυνο και ανθρώπινο τρόπο. Ωστόσο, δε συμβαίνει το ίδιο με την Πολωνία που δεν δέχεται την ευρωπαϊκή βοήθεια και δεν υπάρχει εικόνα ούτε διαφάνεια για το τί ακριβώς συμβαίνει εκεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Αθηναϊκο και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής του ΕΛΚ ανέφερε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλούν με τους εταίρους της ΕΕ στο Ιράκ και στην Τουρκία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επαφές αυτές θα φέρουν αποτέλεσμα και ότι θα καταλάβουν σε αυτές τις χώρες ότι δεν γίνεται να στηρίζουν το μοντέλο των λαθρεμπόρων.

«Πρέπει επίσης να τους υπενθυμίσουμε και την ευθύνη που έχουν οι αεροπορικές εταιρείες», πρόσθεσε ο Μ. Βέμπερ. «Αν κάποιος θέλει να κερδίσει λεφτά σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως οι τουρκικές αερογραμμές ή άλλες εταιρείες, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι μέρος του μοντέλου των διακινητών, όπως γίνεται σήμερα. Πρέπει να τους αρνηθούμε το δικαίωμα να προσγειώνονται στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ο Βέμπερ είπε: «Κανείς δεν θέλει φράχτες. Όμως όταν φτιάχτηκε ένα τείχος στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ο εκβιασμός από τον Ερντογάν σταμάτησε». Υπενθύμισε, ότι ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Νταβίντ Σασόλι πήγαν στα ελληνικά σύνορα και χαιρέτισαν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προστατέψουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Κανείς δεν θέλει φράχτες, όμως αν τεχνικά δεν είναι δυνατό να προστατέψουμε αλλιώς τα σύνορά μας, τότε οι επενδύσεις σε φυσικά σύνορα μπορεί να καταστούν δυνατές», κατέληξε ο Βέμπερ.

Η ΕΕ θα διευρύνει τις κυρώσεις της στη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την Covid-19, την κλιματική κρίση και άλλα διεθνή θέματα.

«Πολύ σύντομα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει μια διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε πρόσωπα αλλά και σε οντότητες.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν πει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στοχοθετήσει περίπου 30 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας και την αεροπορική εταιρεία Belavia.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε ισχύ κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος 116 Λευκορώσων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Λουκασένκο και τους δύο από τους γιους του. Προβλέπουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους και την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

«Είναι σημαντικό ο Λουκασένκο να κατανοήσει ότι η συμπεριφορά τους έχει ένα τίμημα», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί μετανάστες ως ένα όπλο ώστε να ασκήσει πιέσεις στη Δύση, στέλνοντας ανθρώπους που έχουν διαφύγει από χώρες της Μέσης Ανατολής στο Μινσκ και κατόπιν στα σύνορα με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος και ο σύμμαχός του, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιρρίπτουν ευθύνες στην ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμάσει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου. «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιβάλουμε κυρώσεις σε αυτές τις αεροπορικές εταιρείες που διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων προς το Μινσκ και τα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας».

Μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας Leonid Shcheglov/BelTA - AP IMAGES

Μπορέλ: Θα βάλουμε τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται «στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης» για να μπει τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση για την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «η ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση των ανθρώπων από το καθεστώς της Λευκορωσίας για πολιτικούς σκοπούς έχει λάβει νέα ανησυχητική διάσταση τις τελευταίες ημέρες. Ομάδες μεταναστών συνοδεύονται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας προς τα σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ με στόχο να εξαναγκάσουν τις παράνομες εισόδους».

«Αυτό δείχνει τον κυνισμό του καθεστώτος της Λευκορωσίας που αναζωπυρώνοντας την κρίση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση στη χώρα, όπου η βίαιη καταστολή και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και επιδεινώνονται» προσθέτει.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά το καθεστώς Λουκασένκο επειδή θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία ανθρώπων. Όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία έχει δεσμευτεί η Λευκορωσία» και συμπληρώνει ότι «τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες απαιτούν ισχυρή διεθνή αντίδραση και συνεργασία προκειμένου να λογοδοτήσει το καθεστώς της Λευκορωσίας για αυτές τις παραβιάσεις. Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να έχουν άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που πλήττονται από αυτήν την υβριδική επίθεση και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσους έχουν πληγεί πιο άμεσα. Οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τις ενέργειές μας, ιδίως όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για να βάλουμε τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο. Αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον των πολιτών των χωρών καταγωγής. Επικροτούμε τις προσπάθειες χωρών, όπως το Ιράκ, που κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνεται.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση που χρηματοδοτείται από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εμπορίας μεταναστών, που οργανώνεται από το καθεστώς της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων με την επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων ώστε η ΕΕ να μπορεί να στοχεύσει όσους εμπλέκονται και συμβάλουν σε δραστηριότητες του καθεστώτος Λουκασένκο που διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Θα συνεχίσουμε επίσης να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το καθεστώς εναντίον των πολιτών του και να εξετάζουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά των υπευθύνων και να υποστηρίζουμε τον λαό της Λευκορωσίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρωσία και Τουρκία παρακολουθούνται για πιθανή εμπλοκή τους στη μεταφορά μεταναστών

Η Ρωσία και η Τουρκία είναι μεταξύ των τρίτων χωρών που η ΕΕ παρακολουθεί για πιθανό ρόλο τους στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας στην κατάσταση με τη Λευκορωσία, ο Πίτερ Στάνο επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ προς τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο καθεστώς Λουκασένκο και τους στενούς δεσμούς, που έχει μαζί του, για να το πείσει να σταματήσει αυτή την «παράνομη» και «απάνθρωπη» δραστηριότητα.

Ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε στη Λευκορωσία είναι μια “κρατικά ενορχηστρωμένη και τεχνητά δημιουργημένη μεταναστευτική κρίση», η οποία δεν έχει καμία σχέση με το προσφυγικό κύμα που έφτασε στην Ευρώπη το 2015 και με το οποίο συχνά κάνει σύγκριση η Ρωσία.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Πίτερ Στάνο είπε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί της για το μεταναστευτικό, τόσο την άνοιξη του 2020 σε μια παρόμοια κατάσταση, όσο και στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης με τη Λευκορωσία. Σημείωσε, επίσης, ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 15 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι είναι πολλές οι μεταναστευτικές διαδρομές που βρίσκονται στο ραντάρ της Κομισιόν, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παρακολούθηση και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων.

Μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας Leonid Shcheglov/BelTA - AP IMAGES

Γκουτέρες: Να μην χρησιμοποιείται το μεταναστευτικό για “πολιτικούς σκοπούς”

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας και πιστεύει πως «τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς ή να γίνονται αιτία έντασης μεταξύ κρατών», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Επανέλαβε τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι η μετανάστευση και προσφυγικά ζητήματα αντιμετωπίζονται σε συμφωνία με τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο. Τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς ή να γίνονται αιτία έντασης μεταξύ κρατών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Εσθονία, η Γαλλία και η Ιρλανδία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα της Πέμπτης (11/11), ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές κι ενώ η ένταση δεν αποκλιμακώνεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, την οποία στηρίζει η Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα