Ευρωπαϊκή Ένωση: Ασκεί πιέσεις με νέο γύρο κυρώσεων στη Λευκορωσία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ασκεί πιέσεις με νέο γύρο κυρώσεων στη Λευκορωσία
Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες εγκλωβισμένοι στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας Polish Defense Ministry via AP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων στη Λευκορωσία. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Λευκορωσία, με στόχο περίπου 30 άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών και της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia, με εφαρμογή ήδη από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στο Reuters.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο για να πιέσει τη Δύση στέλνοντας ανθρώπους που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή στο Μινσκ και στη συνέχεια στα σύνορα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

Ο νέος γύρος κυρώσεων πρόκειται να στοχεύσει Λευκορώσους αξιωματούχους που η ΕΕ ισχυρίζεται ότι οργάνωσαν τις αφίξεις μεταναστών ως εκδίκηση για τις κυρώσεις που επέβαλε στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη, οι 27 πρεσβευτές της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν επισήμως ότι ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Πολωνία ισοδυναμεί με “υβριδικό πόλεμο” και μπορεί να λειτουργήσει ως νομική βάση για την οικοδόμηση νέων κυρώσεων.

Το Μινσκ από την πλευρά του αρνείται οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση και απορρίπτει όλες τις κατηγορίες δυτικών κρατών για αδικοπραγία. Οι κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους δεν ήταν μέχρι στιγμής αποτελεσματικές στην αποδυνάμωση της διακυβέρνησης του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και αποτελεί στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Τα κράτη της ΕΕ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να διευρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο στοχεύοντας τον τοπικό ασφαλιστικό τομέα και την κύρια εταιρεία του, κρατική BelarusRe, ανέφεραν διπλωμάτες.

Το πέμπτο πακέτο παγώματος περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρήσεις της Λευκορωσίας αναμένεται να είναι η τελευταία απάντηση της ΕΕ στην επιδείνωση της αντιπαράθεσης με τη Λευκορωσία από τον Αύγουστο του 2020 σχετικά με τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές, για την οποία η Δύσης και η αντιπολίτευση κατηγορούν τον Λουκασένκο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αεροπορικών εταιρειών που κατηγορούνται ότι μετέφεραν μετανάστες στο Μινσκ, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι, ο οποίος υπερασπίστηκε το ιστορικό της Λευκορωσίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, είναι ένας ανώτερος αξιωματούχος που πρόκειται να τιμωρηθεί επειδή το υπουργείο του κατηγορείται ότι έδωσε λευκορωσικές βίζες σε πολίτες τρίτων χωρών, ιδίως Σύρους και Ιρακινούς, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Η ΕΕ απαγόρευσε την κρατική αεροπορική εταιρεία Belavia από το να έχει πρόσβαση στον εναέριο χώρο της ΕΕ και τα αεροδρόμια της ΕΕ, αφότου το Μινσκ ανάγκασε πτήση της Ryanair να προσγειωθεί για να συλλάβει δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Τώρα, οι άμεσες κυρώσεις στην αεροπορική εταιρεία θα την εμπόδιζαν από το να μπορεί να μισθώνει αεροσκάφη από ιρλανδικές, ρουμανικές και δανέζικες εταιρείες.

Ωστόσο, υπάρχει η συζήτηση στην ΕΕ για το εάν οι κυρώσεις θα πρέπει να ισχύουν μόνο για νέες μισθώσεις ή υφιστάμενες συμβάσεις.

Οι επιπλέον κυρώσεις για αυτόν τον μήνα θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των ατόμων που βρίσκονται υπό δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Λευκορωσία στα σχεδόν 200 άτομα – συμπεριλαμβανομένου του Λουκασένκο και των γιων του – καθώς και σε περισσότερα από δώδεκα ιδρύματα και εταιρείες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα