“Είχε όνομα: Αϊλάν Κούρντι”. Να δράσει η Ευρώπη εδώ και τώρα

default image

Τι έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αναδημοσιεύοντας τη φωτογραφία του τούρκου αστυνομικού που μεταφέρει στην αγκαλιά του το νεκρό παιδί. "Αβάσταχτη" η φωτογραφία αλλά πρέπει να δημοσιευτεί υποστηρίζει η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ

Η φωτογραφία του τρίχρονου πνιγμένου παιδιού που ξεβράστηκε σε παραλία του Μπόντρουμ έπειτα από το ναυάγιο του σκάφους που μετέφερε την οικογένειά του στο νησί της Κω δείχνει πόσο επείγουσα είναι η ανάληψη δράσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

“Είχε όνομα: Αϊλάν Κούρντι. Επείγουσα μία ευρωπαϊκή κινητοποίηση”, έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρωθυπουργός αναδημοσιεύοντας τη φωτογραφία του τούρκου αστυνομικού που μεταφέρει στην αγκαλιά του το νεκρό παιδί.

Η φωτογραφία με το αδύνατο κορμάκι του μικρού Αϊλάν να κείτεται με το πρόσωπο στην άμμο μεταδόθηκε χθες αστραπιαία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σήμερα βρίσκεται στην πρώτη σελίδα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

“Είναι αβάσταχτη”, αλλά πρέπει να δημοσιευθεί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ. “Και ταυτόχρονα, δεν πρέπει να χάσουμε το θέμα, όπως πολύ συχνά γίνεται. Ακόμη πιο αβάσταχτο από τη φωτογραφία αυτή- που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δείξουμε, γιατί δεν πρέπει να αποστρέψουμε το βλέμμα- είναι η κατάσταση αυτών των προσφύγων. Ορισμένοι αναρωτιούνται εάν είναι σωστό να δείχνουμε τέτοιου είδους φωτογραφίες…πιστεύω ότι πρέπει, οπωσδήποτε!”, πρόσθεσε.

Οι γαλλικές εφημερίδες ήταν οι μόνες που δεν δημοσίευσαν τη φωτογραφία. Μόνο η εφημερίδα Le Monde, με αυριανή ημερομηνία, που κυκλοφορεί σήμερα το μεσημέρι, την φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα.

“Γιατί πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για την πραγματικότητα των μεταναστευτικών αυτών κινήσεων, για την αθλιότητα αυτήν, για τις τρομακτικές αυτές καταστάσεις που σπρώχνουν τους ανθρώπους στο δρόμο με τα παιδιά τους και με κίνδυνο της ζωής τους”, είπε.

Τα δύο σκάφη είχαν αποπλεύσει τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη από το Μπόντρουμ με προορισμό την Κω. Βυθίστηκαν και τα δύο και η τουρκική ακτοφυλακή ανέσυρε 12 νεκρούς , ανάμεσά τους τον Αϊλάν Κούρντι, τον πεντάχρονο αδελφό του Γκαλίπ και τη μητέρα τους Ρεχάν. Ο πατέρας, ο Αμπντουλάχ, βρέθηκε αναίσθητος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μπόντρουμ.

Η οικογένεια του Αϊλάν από το Κομπάνι θα προσπαθούσε να φθάσει στον Καναδά, όπου έχουν μεταναστεύσει συγγενείς.

Η αδελφή του Αμπντουλάχ Τίμα Κούρντι δήλωσε από το Βανκούβερ στην εφημερίδα Canada’s National Post ότι έμαθε από συγγενή το περιεχόμενο της τηλεφωνικής κλήσης του πατέρα της οικογένειας: “Η γυναίκα μου και τα παιδιά είναι νεκρά”.

Η οικογένεια είχε καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στις καναδικές αρχές, η οποία απορρίφθηκε τον Ιούνιο εξαιτίας των περιπλοκών που συναντούν οι αιτήσεις που προέρχονται από την Τουρκία.

“Προσπαθούσα να τους βοηθήσω. Φίλοι και γείτονες με βοήθησαν με τα τραπεζικά, αλλά δεν μπορούσαμε να τους βγάλουμε (από την Τουρκία) και γι’ αυτό μπήκαν στη βάρκα. Τους πλήρωνα το ενοίκιο στην Τουρκία, αλλά είναι τρομερή η μεταχείριση των Σύρων εκεί”, είπε η Τίμα Κούρντι.

“Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 2.500 έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο. Ναι, έχουμε ευθύνη, όλοι , συλλογικά, και η Ευρώπη σε ό,τι μας αφορά έχει ευθύνη, για τον λόγο αυτόν ως προς το θέμα των προσφύγων πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε κατηγορηματικές δηλώσεις”, είπε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα