“Είμαι η Γκρέτα”: Η ενηλικίωση μιας 15χρονης που έγινε σούπερ ήρωας

“Είμαι η Γκρέτα”: Η ενηλικίωση μιας 15χρονης που έγινε σούπερ ήρωας
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μιλάει σε πορεία μαθητών για το περιβάλλον ap

"Είμαι η Γκρέτα" λέγεται το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την ζωή της ακτιβίστριας, τυλίγοντας τον χαρακτήρα της με ένα πέπλο σούπερ ήρωα.

Μία μικροσκοπική φιγούρα κάθεται μόνη της στο κρύο έδαφος έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Δίπλα της είναι μια πινακίδα με την ένδειξη “SKOLSTREJK FÖR KLIMATET” – απεργία για το κλίμα. Μια ηλικιωμένη γυναίκα πλησιάζει. “Γιατί σε απεργία; Πρέπει να πας στο σχολείο”, την επιπλήττει. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κοιτάζει τη γυναίκα στα μάτια “Γιατί χρειάζομαι εκπαίδευση αν δεν υπάρχει μέλλον;”

Χάρη σε ένα μείγμα προνοητικότητας και ηρεμίας, ο σκηνοθέτης Νάθαν Γκρόσμαν ήταν εκεί για να συλλάβει ακόμη και τις πρώτες μέρες της πλέον διάσημης εκστρατείας της Σουηδής ακτιβίστριας για το κλίμα. Στο ντοκιμαντέρ του “I Am Greta” που φτάνει στους κινηματογράφους της Μεγάλης Βρετανίας αυτήν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ο σκηνοθέτης ακολουθεί την Γκρέτα για έναν χρόνο, να πηγαίνει από μοναχικές διαμαρτυρίες σε ομιλία μπροστά σε 30.000 ανθρώπους στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, από την προσπάθεια να βρει ένα μέρος για να καθίσει στην καφετέρια του σχολείου της μέχρι να της φέρονται σαν διάσημη σταρ.

Τοιχογραφία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Σαν Φρανσίσκο ap


Μεταξύ των ομιλιών, των απεργιών και των συλλαλητηρίων, βλέπουμε την Γκρέτα καθισμένη στο κρεβάτι της να προσπαθεί να διορθώσει τα γραμματικά λάθη στην ομιλία που έγραψε, να μαλώνει με τον πατέρα της σχετικά με το αν πρέπει να φάει, να αγκαλιάζει τα σκυλιά της και το άλογό της.

Η ταινία δείχνει πώς η εκστρατεία την ανασήκωσε από την βαθιά κατάθλιψη. Υπάρχει μια συγκινητική σκηνή όπου η μητέρα της κλαίει καθώς περιγράφει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Γκρέτα μέσα από τον “καταναγκασμό” της για εκστρατεία.

Βλέπουμε την 15χρονη τότε Γκρέτα να απελπίζεται και να λυγίζει, ενώ ταξιδεύει στον Ατλαντικό με ιστιοπλοϊκό για να παραβρεθεί στην συνάντηση με τους παγκόσμιους ηγέτες στην Νέα Υόρκη. “Αυτό είναι πάρα πολύ για μένα” λέει. Σταδιακά μετά τις συναντήσεις με τους ηγέτες απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο, αφού καταλαβαίνει ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν τίποτα.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ φτάνοντας στην Νέα Υόρκη με ιστιοπλοϊκό ap


Ο Γκρόσμαν δεν είχε πλήρωμα – ήταν μόνο αυτός και η κάμερά του – και έτσι έγινε μια διακριτική μόνιμη παρουσία, ένας μάρτυρας στις καλές και κακές στιγμές της Γκρέτα. “Μου επέτρεψε να την ακολουθώ όπου κι αν πήγαινε”

Αυτό που έχει δημιουργήσει ο Γκρόσμαν είναι μια ταινία ενηλικίωσης μιας ακτιβίστριας τυλιγμένης με το πέπλο ενός σούπερ ήρωα. Αυτή είναι η ιστορία του πώς ένα ταλαιπωρημένο και μοναχικό παιδί ανακαλύπτει τις κρυμμένες δυνάμεις της και τις χρησιμοποιεί για να αλλάξει την πορεία του κόσμου, σύμφωνα με τον Independent και το BBC.

Το μυστικό του χάρισμα της Τούνμπεργκ, όπως αποδεικνύεται είναι ότι αυτό το μικρό και μάλλον “ξινό” κορίτσι με τις πλεξίδες έχει τόσο συναρπαστική προσωπικότητα επειδή είναι απολύτως αυθεντική. Δεν το κάνει για τα χρήματα, δεν το κάνει επειδή θέλει φήμη ή προσοχή, το κάνει επειδή δεν έχει άλλη επιλογή, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

Νιώθει υποχρεωμένη να κάνει κάτι – οτιδήποτε – να προσπαθήσει να κάνει τον κόσμο να λάβει σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή.

Νωρίς στην ταινία, προσπαθεί να εξηγήσει γιατί. “Μόλις η κλιματική κρίση τραβήξει την προσοχή σας, δεν θα μπορείτε να κοιτάξετε μακριά”, λέει.

“Μόλις καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος δεν θα μπορείτε να το διαγράψετε”.

Δεν συνειδητοποιεί ότι αυτό είναι το διαμετρικά αντίθετο από το πώς αισθάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι: Γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κοιτάξουμε από την άλλη μεριά.

Το “I Am Greta” κάνει πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, σήμερα, Παρασκευή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα