Ειρωνείες από Σαλβίνι και Ντι Μάιο κατά Γιούνκερ για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο
Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο AP

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι στην Ιταλία εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση, χλευάζοντας τον πρόεδρο της Κομισιόν, με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες.

Με ειρωνικά σχόλια, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην Ιταλία υποδέχθηκαν τις αναφορές του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι "αν δεχόμασταν παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού, θα μας προπηλάκιζαν".

Ντι Μάιο: Του μένει λίγος χρόνος...

Στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε πρώτος ο υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

"Του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος. Τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν. Μας λέει ότι η Ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποιου μιλά; Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε σε δήλωσή του.

Σαλβίνι: Ας πάει να πιει έναν καφέ!

Στη συνέχεια, σειρά πήρε ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, δηλώνοντας από την πλευρά του: «Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιούνκερ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιεί έναν καφέ».

«Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Γιούνκερ: Θα γίνουμε στόχος επιθέσεων

Νωρίτερα, στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ από την Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αναφερθεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δυναμική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας «τον κάνει να ανησυχεί ιδιαίτερα», αλλά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις» και ότι «με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες». «Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως τόνισε ότι «δεν θεωρεί πως στην αυριανή σύνοδο κορυφής η Ιταλία πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου», διότι «πρώτα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί». «Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία», τόνισε τέλος ο επικεφαλής της Κομισιόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία, Γιούνκερ, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρυξέλλες: Κατατέθηκαν τα προσχέδια προϋπολογισμού όλων των χωρών στην Κομισιόν

Ιταλία: Εν αναμονή Μοσκοβισί ή επίδειξη δύναμης η μη αποστολή προϋπολογισμού στην Κομισιόν;

Ιταλία: Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και η φορολογική μεταρρύθμιση

Σαλβίνι για εκλογές στην Βαυαρία: Αριβεντέρτσι Μέρκελ

SHARE: