Εκείνες που φέρνουν την αλλαγή

Εκείνες που φέρνουν την αλλαγή

Σε πολλές χώρες της Αφρικής, οι γυναίκες πρέπει να επιστρατεύσουν όλη τη γνώση, τη δύναμη και τις ικανότητες που έχουν για να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Στη Ζιμπάμπουε, η ActionAid με τα προγράμματά της, τους δείχνει το δρόμο για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τις ίδιες και τις οικογένειές τους.

Στη Ζιμπάμπουε, μία χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, το 70% του πληθυσμού ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας. Το επόμενο στατιστικό που έρχεται από τη χώρα των πέτρινων σπιτιών, όπως σημαίνει το όνομά της, είναι ότι ανά 10.000 ασθενείς αναλογεί ένας γιατρός και 12 νοσοκόμοι.

 Πίσω από τους αριθμούς όμως υπάρχουν άνθρωποι και οι ιστορίες τους, που συνήθως μένουν για πάντα στο σκοτάδι. Ανάμεσα σε αυτούς και η 37χρονη Pretty Nioni, μητέρα 4 παιδιών. Η ίδια και η οικογένειά της είναι μικροκαλλιεργητές με το εισόδημά τους να μην ήταν ποτέ αρκετό για να μπορέσουν να βγουν από τον κύκλο της φτώχειας.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η εγκατάλειψη από τον σύζυγό της πριν από 5 χρόνια. Για να μεγαλώσει η Nioni τα παιδιά έκανε ό,τι δουλειά έβρισκε αλλά και πάλι δεν κατάφερε να τα γλυτώσει από τον υποσιτισμό. «Ήμουν περήφανη για τον άνδρα μου και την οικογένειά μου μέχρι που εκείνος έφυγε. Μόνη μου δεν μπορούσα να τα βγάλω πέρα και ήμουν απεγνωσμένη. Το φαγητό δεν έφτανε για τα παιδιά μου».

Η λύση που βρήκε είναι κάτι που συνηθίζεται ευρέως σε πολλές χώρες της Αφρικής. Ξεκίνησε να φτιάχνει μόνη της μπύρα και να την πουλάει στους δρόμους της κοινότητάς της. «Το να πουλάω τη μπύρα στον δρόμο ήταν αρκετά δύσκολο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχτηκα επίθεση από μεθυσμένο πελάτη. Μια φορά με χτύπησαν τόσο που έμεινα στο νοσοκομείο για δύο εβδομάδες». Στη Ζιμπάμπουε το 39% των γυναικών και το 33% των ανδρών θεωρούν τη βία εις βάρος των γυναικών δικαιολογημένη.

Η ζωή για τη Nioni άλλαξε όταν την πλησίασαν οι γυναίκες που εργάζονταν για την οργάνωση ActionAid. Εκείνες ήταν που της μίλησαν για προγράμματα που σκοπό έχουν την ενίσχυση των παραγωγών ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίζουν επάρκεια τροφής για τις οικογένειες τους. Κυρίως όμως της είπαν ότι δεν είναι μόνη της. Ότι τις ίδιες δυσκολίες τις αντιμετωπίζουν και άλλες γυναίκες στην κοινότητά της και σε ολόκληρη τη χώρα. «Τα προβλήματά μου ξαφνικά δεν ήταν μόνο δικά μου αλλά όλης της ομάδας. Παρακολούθησα κάποια προγράμματα της ActionAid, άρχισα να εκτρέφω πουλερικά και να τα πουλάω και απέκτησα εισόδημα. Με τις νέες μου γνώσεις, ακόμα και τα προϊόντα που έβγαζα από τον κήπο μου αυξήθηκαν. Μπόρεσα και πήρα δάνειο από έναν γυναικείο συνεταιρισμό, στέλνω τα παιδιά μου σχολείο, μέχρι και σπίτι άλλαξα».

 Η ActionAid έχοντας στο επίκεντρο της δράσης της την ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να διεκδικήσουν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία, δημιουργεί κύκλους δράσης και συνεταιρισμούς με σκοπό να συσπειρώσουν τις γυναίκες ώστε να στηρίζει η μία την άλλη. Ήταν αυτές οι γυναίκες που μίλησαν στην Νioni για το πώς μπορεί να ενισχύσει την καλλιέργειά της και ήταν αυτές οι γυναίκες που μίλησαν στον σύζυγό της όταν εκείνος επέστρεψε και θέλησε να είναι ξανά μαζί της. «Οι γυναίκες της Τοπικής Συνέλευσης μού μίλησαν, με βοήθησαν να μάθω πράγματα να νιώσω ότι είμαι δυνατή. Απέκτησα αυτοπεποίθηση. Συζήτησαν με τον σύζυγό μου, ο οποίος μετά από τρεις μήνες απουσίας επέστρεψε και ήθελε να μείνουμε ξανά μαζί. Σήμερα είμαστε καλά μεταξύ μας και η οικονομική μας κατάσταση είναι αρκετά καλή».

Η Νioni αποτελεί την εξαίρεση σε μία χώρα που παραδοσιακά οι γυναίκες υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις εξαιτίας της φτώχειας και έρχονται αντιμέτωπες με διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό. Η ActionAid μέσα από τα προγράμματα της, επενδύει σταθερά στην εκπαίδευσή τους ώστε να γίνουν εκείνες που θα φέρουν την αλλαγή στις κοινότητές τους, παρέχοντας ένα καλύτερο αύριο στις ίδιες και στα παιδιά τους.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα