Έκλεψαν πίνακα του Βαν Γκογκ

Έκλεψαν πίνακα του Βαν Γκογκ

Ανθρωποκυνηγητό στο Βέλγιο μετά την κλοπή έργων τέχνης από μουσείο. Μόλις δύο λεπτά κράτησε η ληστεία

Η βελγική αστυνομία διεξάγει έρευνες για την κλοπή έργων τέχνης, αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο του διάσημου μεταϊμπρεσιονιστή ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Συνολικά 10 πίνακας εκλάπησαν το βράδυ της Δευτέρας από το μουσείο Φαν Μπίρεν, στα νότια της βελγικής πρωτεύουσας.

Το πολυτιμότερο από τα κλαπέντα έργα είναι "Ο Σκεπτόμενος" του Ολλανδού ζωγράφου του 20ού αιώνα Κις φαν Ντόνγκεν, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 1,25 εκατ. ευρώ. Η αξία του σχεδίου του Βαν Γκογκ, στο οποίο εικονίζεται μία γυναίκα που ξεφλουδίζει πατάτες, δεν έχει ανακοινωθεί.

Το μουσείο φιλοξενείται στην παλαιά προσωπική κατοικία του τραπεζίτη και συλλέκτη έργων τέχνης Νταβίντ Φαν Μπίρεν, ο οποίος είχε μετακομίσει εκεί με τη σύζυγό του Άλις.

"Λυπούμεθα για την απώλεια ορισμένων κομματιών μεγάλης εθνικής κι ιστορικής κληρονομιάς», επεσήμανε η επίτροπος του Μουσείου Ιζαμπέλ Ανσπάς.

Οι ληστές παραβίασαν τα πατζούρια ενός παραθύρου, αποσυνδέοντας το σύστημα συναγερμού του κτηρίου, αλλά έδρασαν με τέτοια ταχύτητα που δεν δόθηκε χρόνος στις υπηρεσίες ασφαλείας του μουσείου να αντιδράσουν.

"Όλα έγιναν σε δύο λεπτά", πρόσθεσε η Ανσπάς, προσθέτοντας πως η αστυνομία διεξάγει έρευνες.

Η συλλογή Φαν Μπίρεν καλύπτει πέντε αιώνες καλλιτεχνικής δημιουργίας, και περιλαμβάνει αριστουργήματα της Φλαμανδικής και Ιταλικής σχολής, ελαιογραφίες φιλοτεχνημένες από τους γιους του Μπρίγκελ και ένα κομμάτι από τη σχολή του Ρέμπραντ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό της.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network