"Εκλιπούσα" για την Άγκυρα η Κυπριακή Δημοκρατία

"Εκλιπούσα" για την Άγκυρα η Κυπριακή Δημοκρατία

Τι αναφέρει η Τουρκία σε έγγραφό της, που υπέβαλε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας

«Εκλιπούσα» (defunct) χαρακτηρίζει η Άγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία, σε έγγραφό της, το οποίο υπέβαλε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Στο έγγραφο, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα τονίζει ότι είναι «νεκρό» το κράτος της Κύπρου, που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Παράλληλα, η Τουρκία αξιώνει ένα «νέο» διζωνικό-δικοινοτικό καθεστώς, με βάση τη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων».

Το έγγραφο, το οποίο εν πολλοίς συνιστά απάντηση στην κοινή θέση της ΕΕ για την Τουρκία, διανεμήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη περιλαμβανομένης και της φερόμενης ως «εκλιπούσας».

Όπως συναφώς επισημαίνεται στο έγγραφο, «έως ότου εξευρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά από την Τουρκία.

Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα "Κυπριακή Δημοκρατία" και θα τους αποσπούσε την προσοχή από τον στόχο της λύσης».

Σημειώνει, επίσης, πως η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκαλεί η Άγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί». Δεν μπορούν, προστίθεται, να ισχυριστούν αρμοδιότητα, δικαιοδοσία ή κυριαρχία επί των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζεται, έχουν «ισότιμο καθεστώς».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
SHARE:

24Media Network