Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα αποσυρθεί μόνο αν “του το ζητήσει ο Θεός”

Διαβάζεται σε 3'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP Photo/Morry Gash

Πιο άνετος εμφανίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζο Μπάιντεν στο ABC News, επιμένοντας πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα των προεδρικών εκλογών.

“Κανείς δεν είναι ικανότερος από εμένα” για να είναι πρόεδρος ή για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC News, διάρκειας 22 λεπτών, το βράδυ της Παρασκευής (6/7).

Η απογοητευτική επίδοση του 81χρονου πολιτικού στο debate με τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, στις 27 Ιουνίου, είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι Δημοκρατικοί να εγείρουν ζήτημα απόσυρσης της υποψηφιότητάς του. Ήδη τέσσερις Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν παροτρύνει τον Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε για πολλοστή φορά ότι η εμφάνισή του στην προ ημερών τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, υπογραμμίζοντας όμως ότι ήταν μια κακή παρένθεση – ένα μεμονωμένο συμβάν λόγω του κρυολογήματος που τον ταλαιπωρούσε. «Αισθανόμουν χάλια… είχα ένα άσχημο κρυολόγημα» εκείνη την ημέρα, είπε.

Ο δημοσιογράφος του ABC News, Τζορτζ Στεφανόπουλος, τον ρώτησε ευθέως αν παρακολούθησε αργότερα την τηλεμαχία για να σχηματίσει καλύτερη άποψη σχετικά με την επίδοσή του. «Δεν νομίζω, όχι» απάντησε ο Μπάιντεν.

Ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος έθεσε επίσης το ζήτημα του γνωστικού τεστ που έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη ο Ντόναλντ Τραμπ, ρωτώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν εάν θα ήταν έτοιμος να υποβληθεί σε τέτοιου είδους αξιολόγηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως η άσκηση των καθηκόντων του ισοδυναμεί με γνωστικό τεστ, στο οποίο υποβάλλεται καθημερινά.

Παρότι εμφανίστηκε πιο άνετος σε σύγκριση με την τηλεμαχία της 27ης Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν δεν απέφυγε σε ορισμένες περιπτώσεις τις ημιτελείς ή κάπως ασύνδετες προτάσεις.

Επί 22 λεπτά υπερασπίστηκε με πείσμα την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ και εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως πρόκειται για αμφίρροπη κούρσα, «στήθος με στήθος».

“Ήμουν αυτός που συνέταξε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο μπορεί να καρποφορήσει. Ήμουν αυτός που επέκτεινε το ΝΑΤΟ. Ήμουν επίσης ο αυτός που ανέπτυξε την οικονομία. Όλα αυτά ήταν ιδέες που είχα ή που εκπλήρωσα”, σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ο Τζορτζ Στεφανόπολος ρώτησε επίμονα τον πρόεδρο Μπάιντεν για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εκλογική κούρσα, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση: «Εάν ο Παντοδύναμος Θεός ερχόταν και μου έλεγε “Τζο, βγες από την κούρσα”, θα το έκανα. Αλλά ο Παντοδύναμος Θεός δεν θα έρθει».

“Έχετε την πνευματική και σωματική ικανότητα να κυβερνήσετε για άλλα τέσσερα χρόνια;” τον ρώτησε επίσης ο δημοσιογράφος.

“Πιστεύω πως ναι. Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα αν δεν το πίστευα”, απάντησε ο Μπάιντεν. “Κοιτάξτε, κατεβαίνω ξανά υποψήφιος γιατί νομίζω ότι καταλαβαίνω καλύτερα τι πρέπει να γίνει για να οδηγήσουμε αυτό το έθνος σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.[..] Και, κοιτάξτε. Η απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την ασυλία, ξέρετε, ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχει να κάνει μόνο με το αν αυτός ή αυτή ξέρει τι κάνει. Είναι ένα σύμπλεγμα ανθρώπων που παίρνει αποφάσεις”, συνέχισε.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC News:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα