Εκλογές στη Γαλλία: Η κρίσιμη κάλπη της Κυριακής κι οι φόβοι για πολιτική αστάθεια

Διαβάζεται σε 5'
Εκλογές στη Γαλλία
Εκλογές στη Γαλλία (AP Photo/Aurelien Morissard)

Αύριο, Κυριακή, ο β’ γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Αντιμέτωπη με μία από τις πιο καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις της η Γαλλία.

Μπροστά σε μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της σύγχρονης ιστορίας της βρίσκεται η Γαλλία την Κυριακή, καθώς για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενδέχεται να ανέλθει στην εξουσία μία ακροδεξιά κυβέρνηση. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα καθορίσουν μόνο την ηγεσία της χώρας αλλά θα χαράξουν και το μέλλον της πολιτικής κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει η Γαλλία σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τον β’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι εάν τελικά το «δημοκρατικό μέτωπο» που δημιουργήθηκε ενάντια στην ακροδεξιά θα λειτουργήσει.

Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά
Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά AP Photo Thomas Padilla

Στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών ο “Εθνικός Συναγερμός” ήρθε πρώτος, συγκεντρώνοντας περίπου το ένα τρίτο των ψήφων, o συνασπισμός κεντροαριστερών, ακροαριστερών και πράσινων κομμάτων, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ήρθε δεύτερο, και ακολούθησε ταπεινωμένο το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Τις ώρες που ακολούθησαν τον πρώτο γύρο, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι της αριστεράς και του κέντρου αποσύρθηκαν.

Ξεκίνησε ο ιστορικός β’ γύρος από τα υπερπόντια εδάφη

Το Σάββατο, οι Γάλλοι ξεκίνησαν να ψηφίζουν στα υπερπόντια εδάφη και την Αμερική, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τον δεύτερο γύρο των ιστορικής σημασίας βουλευτικών εκλογών, όπου η ακροδεξιά θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία.

Οι ψηφοφόροι του Αγίου Πέτρου και Μικελόν, του μικρού συμπλέγματος νησίδων στον βόρειο Ατλαντικό, ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες το Σάββατο από τις 13.00 ώρα Ελλάδας. Ακολουθούν η Γουιάνα, οι Αντίλλες, οι Γάλλοι που ζουν στην αμερικανική ήπειρο και η Πολυνησία, κατόπιν η Νέα Καληδονία το βράδυ. Οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στη μητρόπολη και σε άλλα υπερπόντια εδάφη θα ψηφίσουν την Κυριακή, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε εθνικό επίπεδο, σπάνια βουλευτικές εκλογές έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλα πάθη, τα οποία πυροδότησαν το άγχος από τη μία και η ελπίδα από την άλλη εκείνων που ψηφίζοντας το κόμμα της Μαρίν Λεπέν “Εθνικό Συναγερμό” θέλουν να δώσουν στην ακροδεξιά την ευκαιρία να κυβερνήσει.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Τοπικοί δημοτικοί υπάλληλοι προετοιμάζουν τα εκλογικά πακέτα για τις βουλευτικές εκλογές στο Στρασβούργο (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις αυριανές κάλπες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί τoυ δεν συγκεντρώνουν αυτοδυναμία. Μάλιστα υπολείπονται αρκετά από αυτή, εξασφαλίζοντας 170 έως 210 έδρες, με την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές. Σύμφωνα με τις έρευνες, ακολουθούν σε κοντινή απόσταση η συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο NFP (155 έως 185 έδρες) και κατόπιν η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (95 έως 125 έδρες).

Σε μία προσπάθειά της να παροτρύνει τους υποστηρικτές της να μεταβούν στις κάλπες την Κυριακή, η Μαρί Λεπέν εμφανίστηκε στο Cnews υποστηρίζοντας πως η “απόλυτη πλειοψηφία” για την Εθνοσυνέλευση είναι είναι μία πολύ πιθανή έκβαση της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. “Έχουμε σοβαρές πιθανότητες να έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση”, είπε χαρακτηριστικά και  δήλωσε στους τηλεθεατές ότι οι δημοσκοπήσεις για τις έδρες δεν είναι ακριβής επιστήμη.

Εμφύλιος, ρατσισμός και βίαιες επιθέσεις λίγο πριν τις κάλπες στη Γαλλία

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα, σηματοδοτήθηκε από επιθέσεις και βιαιοπραγίες εναντίον υποψηφίων ή ακτιβιστών.

Τα ΜΜΕ της Γαλλίας κατέγραψαν δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις κατά τις τρεις εβδομάδες χαοτικής και συχνά βίαιης προεκλογικής εκστρατείας, αναφέρει το France24. Tο παρατηρητήριο κατά του ρατσισμού “SOS Racisme” δήλωσε πως “με την άνοδο της ακροδεξιάς, γινόμαστε μάρτυρες μιας έκρηξης των ρατσιστικών επιθέσεων, όχι μόνο λεκτικών αλλά και σωματικών”.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία. (AP Photo/Louise Delmotte)

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin, περισσότεροι από 50 υποψήφιοι και ακτιβιστές στη Γαλλία δέχθηκαν σωματική επίθεση το τελευταίο διάστημα.

Τελευταίο κρούσμα βίας αυτό κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Prisca Thevenot, της αναπληρώτριάς της και ενός ακόμη μέλους του κόμματος, οι οποίοι δέχθηκαν βάναυση επίθεση καθώς τοποθετούσαν προεκλογικές αφίσες νοτιοδυτικά του Παρισιού.

Μπροστά στο ενδεχόμενο επεισοδίων αύριο το βράδυ, 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν, εκ των οποίων 5.000 στο Παρίσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα