Εκλογές στην Ιταλία: Πρωτιά για το Κίνημα Πέντε Αστέρων – Θολό τοπίο δείχνουν τα exit poll

Εκλογές στην Ιταλία: Πρωτιά για το Κίνημα Πέντε Αστέρων – Θολό τοπίο δείχνουν τα exit poll
Five-Star Movement (M5S) founder Beppe Grillo, attends his party's final rally in Rome, Friday, March 2, 2018. General elections in Italy will be held Sunday. (AP Photo/Andrew Medichini) ap

Η επόμενη μέρα στη χώρα, όπως την σκιαγραφούν τα πρώτα exit polls. Χάνει δυνάμεις το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντζι, δεν επωφελείται όσο θα επιθυμούσε η κεντροδεξιά που ως συνασπισμός κομμάτων έρχεται στην πρώτη θέση

Στις 23.00 ώρα Ιταλίας έκλεισαν οι κάλπες και τα ιταλικά μέσα έδωσαν τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. Ιδού τα exit polls όπως τα δίνει η τηλεόραση RAI. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το ” Kίνημα των Πέντε Αστέρων” καταγράφει μια ξεκάθαρη νίκη, με το κόμμα της κεντροαριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα, να περιορίζεται σε ιστορικά χαμηλά. Χαμηλά καταγράφεται η επίδοση και του κόμματος της κεντροδεξιάς, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μοιράζεται το ίδιο ή και μικρότερο ποσοστό με την ακροδεξιά Λέγκα του βορρά.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 74%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μια μόλις μονάδα πιο χαμηλά από το αντίστοιχο ποσοστό το 2013.

Italian former premier and leader of Forza Italia (Let's Go Italy) party Silvio Berlusconi listens to reporters at a polling station in Milan, Italy, Sunday, March 4, 2018. More than 46 million Italians were voting Sunday in a general election that is being closely watched to determine if Italy would succumb to the populist, anti-establishment and far-right sentiment that has swept through much of Europe in recent years. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

 
  • Φόρτσα Ιτάλια (Μπερλουσκόνι) – 13-16%
  • Λέγκα του Βορρά – 13-16%
  • Κίνημα 5 αστέρων – 29-33%
  • Δημοκρατικό Κόμμα – 20,5-23,5%

Ελαφρώς διαφορετικά τα ποσοστά που δίνει το κανάλι TG La 7 και είναι τα παρακάτω.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι που συνιστούν υπομονή και ψυχραιμία, καθώς και κατά την περασμένη εκλογική αναμέτρηση, τα exit polls είχαν πέσει έξω.

Το κρατικό κανάλι της Ιταλίας έδωσε στη συνέχεια την εκτίμηση πολιτικής επιρροής των κομματικών συνασπισμών, η κεντροδεξιά συγκεντρώνει 33%-36%, το κίνημα 29-32% και η κεντροαριστερά 25% με 28%.  Μάλιστα λίγα λεπτά αργότερα η RAI αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω τα ποσοστά του κινήματος των 5 αστέρων και προς τα κάτω της κεντροδεξιάς, αλλά και της κεντροαεριστεράς.

Τα Πέντε Αστέρια, έκλεισαν την προεκλογική εκστρατεία τους στην κεντρική Πιάτσα Ντελ Πόπολο (Πλατεία του Λαού) της Ρώμης. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε ότι «η εποχή της αντιπολίτευσης  έχει τελειώσει» και ότι τώρα «αρχίζει εκείνη της διακυβέρνησης της χώρας». «Έχουμε μείνει μόνον εμείς και η Φόρτσα Ιτάλια. Πρέπει να στείλουμε σπίτι της μια ολόκληρη πολιτική κάστα», πρόσθεσε ο ιδρυτής του κινήματος, ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλλο. Αλλά οι επιθετικοί τόνοι του παρελθόντος -και στην περίπτωση αυτή-  αποτελούν σχεδόν εξαίρεση. Αν οι προβλέψεις αποδειχτούν ακριβείς, η αποψινή εκλογική αναμέτρηση θα καταγραφεί ως μια τεράστια νίκη για το νέο κόμμα του κωμικού.

Σε ό,τι αφορά την κεντροδεξιά, η Λέγκα φέρεται να κερδίζει περισσότερες ψήφους, (αλλά η διαφορά είναι μόλις του 0,5%) από την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ στο σύνολο, η συντηρητική συμμαχία είναι, πανιταλικά, η ισχυρότερη. Δεν φαίνεται όμως -πάντα βάσει των exit poll- να μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η κεντροαριστερά, είναι η μεγάλη χαμένη από την στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα της προοδευτικής συμμαχίας, οι Δημοκρατικοί, κυμαίνονται από το 21% μέχρι το 23%. Τα στοιχεία αυτά φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν, ή να διαψευσθούν, από την καταμέτρηση των ψήφων.

Επιπλέον, το νέο αριστερό κόμμα “Ελευθερία και Ισότητα” καταφέρνει όπως όλα δείχνουν να μπει στη νέα βουλή.

Βάσει του νέου εκλογικοί νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.

AP Photo/Andrew Medichini

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα