"Εκθρονίστε τη Μέρκελ"! Οργή στη βάση του CDU για το μεταναστευτικό

German Chancellor Angela Merkel leads the weekly cabinet meeting at the chancellery in, Berlin, Germany, Wednesday, Oct. 7, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)
German Chancellor Angela Merkel leads the weekly cabinet meeting at the chancellery in, Berlin, Germany, Wednesday, Oct. 7, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber) EUROKINISSI

Αντιδράσεις στους κόλπους των συντηρητικών της Γερμανίας που ζητούν από την Καγκελάριο να κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Περνά από την Μπούντεσνταγκ νομοσχέδιο για αυστηροποίηση των όρων χορήγησης ασύλου

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχίζει να δέχεται πυρά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), με τη βάση του κόμματος να την καλεί στη διάρκεια ενός περιφερειακού συνεδρίου στη Σαξονία να κλείσει τα σύνορα της χώρας, ενώ κάποιος από τους παριστάμενους ζήτησε την «εκθρόνισή της».

Στο εσωτερικό του CDU αυξάνονται οι επικρίσεις εναντίον της Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί. Στη διάρκεια ενός περιφερειακού συνεδρίου του κόμματος στο Σκόιντιτς της Βόρειας Σαξονίας ο επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο δέχθηκε σφοδρή επίθεση, ενώ τα μέλη της περιφερειακής ένωσης του CDU ανατολικής Γερμανίας κατηγόρησαν τη Μέρκελ για αποτυχία και προειδοποίησαν για «μια εθνική καταστροφή», αν ανακοπεί η εισροή προσφύγων.

Δικαίωμα στο άσυλο έχει κάθε άνθρωπος, απαντά η Μέρκελ

Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φάνηκε να αλλάζει στάση: Το δικαίωμα στο άσυλο και την προστασία από τους εμφύλιους και τις διώξεις είναι ένα δικαίωμα το οποίο έχει κάθε άνθρωπος, τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να προσφέρονται προοπτικές στους ανθρώπους που έχουν καλές πιθανότητες να παραμείνουν στη Γερμανία.

Όμως η Μέρκελ φάνηκε να κάνει και κάποιες υποχωρήσεις επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες θα λαμβάνουν άσυλο για τρία χρόνια στη Γερμανία και μετά το τέλος του πολέμου θα μπορούν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

«Κυρία καγκελάριε, παρακαλώ κλείστε τα σύνορα!»

Πολλά μέλη του CDU δεν συμφωνούν με τη μεταναστευτική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Μεγάλο μέρος των Γερμανών δεν μπορεί πλέον να ακούει το σύνθημα της Μέρκελ: «Θα τα καταφέρομε», είπε ένα από τα περίπου 1.000 μέλη του κόμματος που ήταν παρόν στο συνέδριο.

Άλλοι παριστάμενοι ζήτησαν το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας, αλλά και την αλλαγή του γερμανικού συντάγματος. Μάλιστα ένας κρατούσε στη διάρκεια της ομιλίας της Μέρκελ ένα πανό στο οποίο είχε γράψει: «Σταματήστε το μεταναστευτικό χάος- Διατηρείστε τον γερμανικό πολιτισμό και τις αξίες- Εκθρονίστε τη Μέρκελ».

Άλλοι προειδοποίησαν για τη δημιουργία «παράλληλης κοινωνίας» και εξέφρασαν την οργή τους: η Μέρκελ «άνοιξε τις πύλες» και όλοι οι πρόσφυγες έρχονται «στη Γερμανία, τη γη της ευημερίας».

Ένα μέλος του CDU εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών του και απαίτησε: «Κυρία καγκελάριε, παρακαλώ κλείστε τα σύνορα!».

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για αυτή την κατάσταση»

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ ζήτησε ξανά να περιοριστεί η μετανάστευση. Ο Ζέεχοφερ συναντήθηκε με πολιτικούς από την περιφέρεια στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει χιλιάδες πρόσφυγες.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για αυτή την κατάσταση», είπε ο πρόεδρος του CSU. «Αν η μεταναστευτική πολιτική δεν θέτει όρια, τότε θα θέσει ο πληθυσμός όρια στους πολιτικούς», τόνισε.

Οι τόνοι ανεβαίνουν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με ολοένα και περισσότερους βουλευτές του CDU να υπογράφουν επιστολές υπέρ και κατά της στάσης της Μέρκελ.

Έπειτα από την έντονη συζήτηση της Τρίτης στο εσωτερικό του CDU για τη μεταναστευτική πολιτική, πολλοί πολιτικοί του κόμματος τάχθηκαν στο πλευρό της καγκελαρίου να μην τεθούν ανώτατα όρια στην υποδοχή αιτούντων άσυλο.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και τη Μπούντεσρατ (άνω βουλή) ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα σκληρύνουν οι όροι για την παροχή ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network